2013. július 18., csütörtök

Házi karamellpuding


Egy egyszerű házi főzött pudingról lesz itt szó néhány (remélem) nyálcsorgató képpel. Hátha megjön a kedvetek otthon főzni a pudingot és elfelejteni a zacskósat.


Nekem azért ez a bejegyzés sokkal többet jelent. Jól van, kicsit mesélős lesz, nézzétek el nekem. Hihetetlen kedves emberekkel hoz össze a sors! Mert az rendben, hogy a Családom támogatja a blogos "hisztériámat"...azaz ha Édesapámnak vagy Apósomnak szólok, hogy kell deszka vagy vágott fából tortaállvány, akkor nincs mese, egyből hozzák nekem. Ha ócskapiacra kell menni, akkor visznek. Mindenki úgy vesz nekem ajándékot, hogy fotózni biztos jó lesz :D Anyumtól, Anyósomtól csak úgy hordom haza a régi tálakat, evőeszközöket, csipkéket. És ez mind rendben van. Meg az is, hogy ebéd előtt (helyett) néha Kristófot az etetőszékbe ültetve a nappaliban néznek engem Andrissal, ahogy fotózok és várnak türelmesen a kajára :D Ez mind rendben van. Természetesen nagyon értékelem.
De ennél sokkal jobb dolgok is történnek velem ilyen téren. Itt van például ez a néhány apró porcelán edényke a fotókon. Gyöngyivel egyszer találkoztunk. Aztán gyermekük lett és komatálat küldtem. Akkor derült ki, hogy blogot írok. Aztán jött az email, hogy ajándékot vettek nekem az utazásukon. Hát ez valami fantasztikus! Itt is köszönöm Gyöngyi a szuper ajándékot!


És akkor jöjjön a recept.

Hozzávalók (2 kisebb adaghoz, kb. 250 ml puding lesz belőle):
3 ek világos nádcukor
300 (250+50) ml tej
csipet só
1 ek keményítő (kukorica)

 tálaláshoz gyümölcsök (nálam fehér ribizli és szeder) valamint amaretti keksz


Egy nyeles lábosban a cukrot melegítem. Nem kevergetem (max a nyelénél fogva kevergetem/mozgatom), hanem hagyom szépen megolvadni közepes lángon. Figyelem, hogy ne égessem oda. Ha szépen megbarnul, karamelles színe lesz akkor leveszem a tűzről és a negyed liter tejet ráöntöm. Eléggé fröcsköl, de gyorsan abba is hagyja. Visszateszem közepes lángra beleszórom a csipet sót és addig kevergetem míg a megdermedt karamellizált cukor felolvad. Közben a keményítőt a maradék fél deciliter tejjel elkeverem csomómentesre. Leveszem a karamelles tejet a tűzről és egy keveset ráöntök a keményítős tejre belőle. Hőkiegyenlítést végzek, mert különben csomók lesznek a pudingban (tapasztalatból mondom, korábbi alkalommal eléggé csomósra sikerült, mert a keményítőt a meleg tejre öntöttem). Szinte az összes meleg tejet lassanként a keményítős tejre öntöm, aztán vissza a lábasba és közepes lángon néhány perc alatt felforralom. Addig kevergetem míg pudingszerű állaga lesz. Tálkákba öntöm, hagyom kihűlni majd gyümölccsel és keksszel tálalom.
*keksz nélkül gluténmentes