2013. július 5., péntek

Házi csokoládépuding málnazselével


Még júniusban jártam Márk Szonja Sütés nélküli sütemények óráján a Makifoodnál. Akkor elfelejtettem lefotózni a csokoládépudingot, pedig egyik kedvencem volt. Azóta már itthon is elkészült, nem mangópürével mint a kurzuson, hanem most szezonális málnával.
Nagyon gyorsan elkészül és higgyétek el sokkal finomabb mint a porból készült!

Hozzávalók (4 pohárhoz kb. 2 dl-es):
Csokipuding:
165 g étcsokoládé (70%-os)
250 ml tejszín
165 ml zsíros tej
4 M-es tojássárgája
70 g cukor

Málna zselé:
150 g málna
1 ek cukor
(késhegynyi agar-agar (vagy 1 lapzselatin)


A csokit vágjuk apróra és tegyük egy nagy tálba. A tejet és a tejszínt forraljuk fel. Zárjuk el a tüzet. A tojássárgákat a cukorral keverjük el (nem kell habosra). A tojáshoz öntsük óvatosan a tejes keverék felét, aztán a maradékot is. Kézi habverővel folyamatosan keverjük. Tegyük vissza lángra (közepes) és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük. A profik itt hőmérővel 82 fokot mérnek és akkor azonnal leveszik a tűzről. Nos nekem ennek hiányában az a módszer maradt, hogy egy kanalat belemártottam és ha kivettem és újjal egy csíkot húztam és az szépen megmaradt, nem folyt össze, akkor azt jelenti jó lesz. A lényeg, hogy a tejes-tojásos keverék ne forrjon, mert akkor rántotta lesz belőle és menthetetlen, szóval ki lehet dobni. Nem kell pudingszerű állagra sűríteni, senkit ne tévesszem meg. Inkább csak annyira fog a keverék besűrűsödni, hogy érzésre a habverő nehezebben halad benne, de továbbra is folyékony lesz. Nos ekkor elzárjuk a tüzet és gyorsan a keveréket a csokira öntjük. Ha netán a lábosban akadna "rántottaszerű" keverék az alján, azt inkább dobjuk ki (nekem is volt egy pici). A csokival keverjük homogénné és máris kész a puding.
A málna zseléhez előbb a megmosott málnát melegítjük össze a cukorral, majd beleszórunk egy kevés agar-agart és felforraljuk. A kihűlt pudingra öntjük és tálalásig folpack-val lefedve hűtőben tároljuk.