2014. október 21., kedd

Sült vaddisznókaraj


Vadhús nagyon ritkán kerül itthon asztalra, emlékeimben sokkal ízesebb és keményebb hús élt, de kellemesen csalódtam és nagy sikerem volt ezzel a fogással. Ha vad akkor a borókabogyó kötelező, no meg a minőségi száraz vörösbor. Ami még meglepően finom lett vele az a fűszeres vörösboros pácban sült répa és hagyma.


Hozzávalók (2-3 adaghoz):
300 g vaddisznókaraj
1 nagy vöröshagyma
2 répa
1 gerezd fokhagyma
8-10 borókabogyó
1 babérlevél
1 tk. kakukkfű
1/4 tk. rozmaring
3-4 ek olívaolaj
1 tk só
1.5 dl száraz vörösbor (jó minőségű)

Körethez: kelbimbó és burgonya

A vöröshagymát megtisztítom, szeletelem. A répát is megtisztítom megmosom és karikára vágom. Elkészítem a pácot egy hosszúkás (üveg, jénai - a hús miatt) tálban: a megtisztított, megmosott fokhagymát fokhagymapréssel aprítom. A borókabogyót száraz serpenyőben megpirítom majd kissé megnyomkodom. Zöld fűszerekből lehetőleg frisset használok. A tálba teszem a fokhagymát, a borókabogyókat, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a babérlevelet, az olívaolajat, a sót és a vörösbort. A száraz tiszta húst beleteszem majd körbepakolom a répát és a hagymát is. Kanállal rásegítek, hogy a pác mindent elfedjen. Lefedve éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap előmelegített 200 fokos sütőben nagyjából egy órát sütöm lefedve, majd további 15 percet szabadon, magasabb hőmérsékleten.
A körethez krumplit mosok, hámozok, kockára vágom (kisebbre, hogy a kelbimbóval együtt puhára süljön), kelbimbót tisztítom, ketté vágom. A zöldségek aránya nagyjából fele-fele legyen. Egy tepsibe olívaolajat löttyintek beleteszem a zöldségeket, megsózom, összekeverem és nagyjából 20-25 perc alatt 200 fokon megsütöm. A hússzeleteket a vörösboros fűszeres répa-hagymával és a körettel tálalom.


Judit köszi! :)