2014. november 1., szombat

Kakaós csiga


Ezzel nagy sikerem volt itthon. Jó volt hallani többször is, hogy "anya, én nagyon szeretem a kakaós csigát" :) Másnap is tökéletesen puha, harmadnapon már nem tudom, addigra elfogyott.

Hozzávalók (20-25 csigához - kisebb méretűek):
250 ml tej
szárított élesztő (3/4 zacskót használtam, az egész fél kiló liszthez való volt)
370 g (tönköly)liszt
csipet só
80 g vaj
2 ek. (nád) porcukor

Töltelékhez:
 9 csapott ek. (nád)cukor
100 g vaj
4 púpozott ek. kakaó (20%-os, holland)

Megkenni:
1 tojás (kisebb, M-es bőven elég)

A langyos tejbe keverem az élesztőt. A vajat hagyom szobahőmérsékletre melegedni. Egy tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a sót a porcukrot majd a vajat és a tejes élesztőt is. A robotgépem dagasztókarjával 4-5 perc alatt homogénre dagasztom. Szép bucit lehet belőle formálni. Kelesztőtálban (lefedve) nagyjából 40 perc alatt duplájára kelesztem.
A töltelékez a vajat kissé megolvasztom (nem teljesen folyékonyra), hozzáadom a cukrot és a kakaót. 
A tésztát kettéosztom. Nagyobb téglalapot nyújtok (nem kell lisztezni a felületet, nem tapad oda), rákenem a kakaós töltelék felét (a téglalap egyik végét érdemes töltelék nélkül hagyni, hogy jobban összetapadjon a vége). Szorosan feltekerem, majd nagyjából 2 cm széles csigákat vágok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, viszonylag távol egymástól, mert még keleszteni fogom. A maradék tésztából is téglalapot nyújtok, megkenem a maradék töltelékkel, feltekerem és csigákat vágok. Másik tepsibe teszem (nekem két közepes tepsi telt meg a csigákkal). a csigákat papírral/tiszta konyharuhával letakarom és nagyjából 30 percig kelesztem. Addig a sütőt előmelegítem 230 fokra. A tojást villával felverem, majd ecsettel megkenem a csigákat. Az előmelegített sütőben nagyjából 8 perc alatt aranybarnára sütöm a kakaós csigákat.
Ha készen van, akkor türelmesen ki kell várni, hogy legalább langyosra hűljön. Aztán jóízűen tejeskávé, tej mellé együnk belőle. Bátran lehet 2-3at is enni, kisebb méretűek ezek, nagyjából az tesz kis egy pékségi nagyméretű csigát.


Alapreceptem itt