2013. április 19., péntek

Fahéjas csiga



Ezúttal egy újabb klasszikus. Hát ki nem szereti a fahéjas csigát? Frissen a legjobb, de másnap is igen finom egy habos tej vagy kávé mellé reggelire.

Hónapokkal ezelőtt hoztam el a receptjét az ikeából. Ezt azt módosítottam rajta és szerintem sokkal de sokkal finomabb lett. Egyáltalán nem lett olyan száraz, mint a neves áruház éttermében kapható társa. No nem leszólni akarom itt az ikeát, ugyanis aki ismer tudja, hogy sokmindent onnan szerzünk be :)
Nagyobb adagot sikerült sütni, így a péntek délután sütött adagból vasárnap reggelire is maradt, ekkor már párom viccesen megjegyezte, hogy "na, végre kezd hasonlítani az ikeásra :)" (merthogy már kissé megszikkadt)

Hozzávalók (26 darabhoz):
fél csomag friss élesztő (25 g)
250 ml tej
370 g (tönköly)liszt
75 g vaj
3 ek. (nás)porcukor - 30 g
csipet só
1 tk. őrölt kardamom

Töltelékhez:
100 g vaj
8 ek. (nád)cukor
2 tk. őrölt fahéj

Máz:
1 tojás+1 ek. víz

Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. A tejet melegítsük fel és morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá az élesztős keveréket, puha vajat, porcukrot, sót és a kardamom port. Gyúrjuk a tésztát. Akkor jó, ha már nem tapad a kézhez vagy ha géppel csináljuk, akkor a dagasztókarhoz. Konyharuhával lefedve (vagy kelesztőtálban) hagyjuk duplájára nőni (kb. 30 perc).
Elkészítjük a tölteléket. A vajat olvasszuk meg, ne legyen teljesen folyós, de azért egy része az legyen. Keverjük össze a cukorral és fahéjjal.
A sütőt melegítsük elő 230 fokra.
A megkelt tésztát osszuk ketté és mindkettőt nyújtsuk téglalappá. Kenjük meg a töltelékkel, majd hosszabb oldalánál fogva tekerjük fel jó szorosan. A végeit érdemes vízzel megnedvesíteni, hogy összetapadjon. Vágjunk 2 cm széles szeleteket belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, viszonylag távol egymástól. Konyharuhával takarjuk le és 20-30 percet pihentessük, míg duplájára kel. Megkenjük a kissé felvert tojással (amihez adhatunk 1 ek. vizet).
230 fokos előmelegített sütőben süssük aranybarnára 7-8 perc alatt.