2013. április 6., szombat

Vaníliás karika


Ezúttal csak a fotó az én érdemem, de egyszer biztos én is megsütöm, mert nekem nagyon ízlett! Többek között ezt sütötte drága Anyósom Húsvétra. Időigényes elkészíteni, de megéri! Eszméletlen türelem kell az egyesével csokiba mártáshoz. Fontos, hogy csak csokitalpuk legyen és ne a teljes vaníliás karika ússzon a csokiban.

Hozzávalók (50-60 darabhoz):
2 tojás
100 g cukor
125 g vaj/margarin
1 vaníliás cukor
350 g liszt
1 púpozott tk. sütőpor
csipet só

180 g étcsoki
2 ek. étolaj

A szoba-hőmérsékletű margarint/vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a tojásokkal. Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és sütőport, összekeverjük. A tojásos masszához keverjük a lisztest és alaposan összedolgozzuk. Viszonylag lágy tésztát kapunk. Hűtőbe tesszük 1 órára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Készítsünk elő két tepsit sütőpapírral bélelve. Jó lisztes felületen nyújtjuk ki a tésztát 4-5 mm vastagra és virágokat vágunk kiszúróformával (vagy karikákat). Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe, viszonylag távol egymástól. 7-8 perc alatt megsütjük, nem szabad megbarnulnia, mert akkor kemény lesz. A tepsiket váltogatva süssük meg. Érdemes a masszát hűtőben tartani felhasználásig.
A kisült sütiket hagyjuk teljesen kihűlni. Addig elkészítjük a csokimázat. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit, hozzáadjuk az olajat majd egyesével belemártogatjuk a vaníliás karikákat. A csokiba mártott karikákat sütőpapírra tegyük és csak akkor távolítsuk el, ha megdermedt a csoki. Sőt érdemes fémdobozba is a sütőpapírral együtt tárolni, mert akkor később sem fognak összetapadni. 


Recept innen.