2019. augusztus 1., csütörtök

Málnás túrótorta


Dávid szülinapjára a sok csokitorta mellett készült egy könnyű nyári torta is krémtúróval és rengeteg málnával. Az alkotó elemek elkészítése nem időigényes, viszont a fogyasztásig szükséges néhány órára (de legjobb ha éjszakára) hűtőbe tenni, úgyhogy a fogyasztást megelőző napon kell elkészíteni.  


Hozzávalók (23 cm-es tortához, 12-14 szelet):

Vajas piskóta:
100 g vaj
100 g porcukor
2 M-es tojás (100 g)
100 g liszt

Alsó málnazselé:
200 g málna
1 púpozott ek. cukor (25 g)
2 lapzselatin

Túrókrém:
500 g krémtúró (Aldiban kapható laktózmenteset használtam)
4 ek. porcukor (vagy ízlés szerint)
400 g görög joghurt (vagy szűrőben, gézen át lecsöpögtetett joghurt, a lényeg, hogy sűrűbb legyen)
1 vaníliarúd kikapart magjai
6 lapzselatin
100 ml tejszín

Tetejére málnazselé:
300 g málna
2 csapott ek. cukor
3 lapzselatin

Tetejére 250 g málna (ha a teljes tortát be szeretnénk fedni málnával, akkor 400-500 g szükséges)


A vajas piskótával kezdek. Kibélelek sütőpapírral egy 18 és egy 23 cm-es tortaformát. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A puha vajat (akár kissé megmikrózva olvasztom, de nem teljesen folyósra) a porcukorral robotgép segítségével habosítom. Hozzáadom a kissé felvert tojásokat (csak annyira verem fel, mintha rántotta készülne). Ekkor a robotgépet spatulára váltom és óvatosan beleforgatom az átszitált lisztet. A masszát a két tortaformába osztom. Az előmelegített sütőben nagyjából 10-12 perc alatt készre sütöm (nálam kellett a 12 perc). Akkor jó, ha a széle már barnul, belül meg nem ragad a felülete. Hagyom a piskótákat kihűlni.
Elkészítem az alsó málnazselé réteget. A málnát (nálam fagyasztott volt) összeforralom a cukorral. A lapzselatinokat hideg vízben áztatom 5 percet majd a még jó meleg málnához keverem. 20 cm-es tortakeretbe folpackot teszek és ráöntöm a málnát. Néhány órára hűtőbe teszem dermedni.
Ha már megdermedt a málnazselé, akkor összerakom a tortát. Elkészítem a túrókrémet: a krémtúrót a vaníliával, görög joghurttal és porcukorral elkeverem robotgép segítségével. A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatom. A tejszínt felforrósítom, alaposan elkeverem benne a zselatint. Hagyom kissé kihűlni majd a túróhoz keverem.


Jöhet a torta összeállítása. Egy 23 cm-es tortakeretet fóliával belülről kibélelem (vagy zsírpapír is megfelelő erre a célra). Ez azért fontos, mert akkor könnyű a tortát elválasztani a tortakerettől és szép sima lesz  felülete. Beleteszem a nagyobbik piskótát. Az alsó piskótára borítom a megdermedt málnazselét majd rákanalazom a krémtúró nagyjából felét. Jöhet rá a kisebb piskóta és végül a maradék krémtúró. Néhány órára hűtőbe teszem. Elkészítem a felső málnaréteget is. A málnát a cukorral összeforralom. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatom 5 percig majd a még forró málnához keverem. Hagyom kissé kihűlni majd a tortára öntöm. Végül a megmosott és megszárított málnaszemeket is a tortára rendezem. A málnaszemek nálam még a felső málnazselé réteg dermedése előtt kerültek, így elkerültem azt, hogy mozgatáskor potyognának, vagy elmozdulnának. Kissé így belesüllyedtek a málnazselébe. A felső málnazselé rétegnek is kell néhány óra dermedéshez, csak utána szeletelhető a torta.


A vajas piskóta nagyjából Ötvös Zsuzsanna Kreatív Desszertiskolában található receptje alapján készült. Zsuzsinak köszönhető a málnazselé előre dermesztési ötlete is, illetve az is, hogy két különböző méretű piskóta kerül bele a tortába, ezzel is látványosabbá, játékosabbá téve azt szeleteléskor.