2022. október 17., hétfő

Mangó-maracuja joghurthabos torta

 


Egy nagyon könnyed gyümölcsös torta ez, kis rutinnal nagyon gyorsan elkészül. Csak várni kell, hogy megdermedjenek a krémek, megfelelő sorrenddel kevés időt kell a konyhában tölteni.

A mangó és maracuja püré konzervek nekem a Lidlből vannak. A mangó cukormentes volt, gyönyörű napsárga, jó sűrű és finom édes.

A maracuja konzerv tartalma elsőre meglepett, teljesen folyékony állagú, némi maracuja maggal benne. Ez enyhén cukrozott volt.  De a végeredményt nézve, ezzel is elégedett vagyok, a két íz nagyon jól passzolt.

Szóval mindkét konzervet javaslom, újravevősek. A mangó lila a maracuja rózsaszín konzervben volt.

A tetejére már csak némi friss maracuja, mangó és a fagyasztóból elővett pár szem macaron került. Itt akik ismernek nevetni szoktak, hogy mi az hogy maradék macaron a fagyasztóban??? 😄 Hát úgy, hogy amikor sütök mindig elteszek 2-4 darabot az adott színből, hogy jó lesz az majd valami tortára. Úgyhogy most a sárga makik tálaláskor a tortára kerültek. Csak tálaláskor, különben a zselatin eláztatja.


Hozzávalók (26 cm-es tortához):

3 tojásból olajos piskóta  recept ITT (mennyiségeket felezem)
24 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem. 25-30 perc alatt kész. Hagyom kihűlni, majd két vékony tortalapot vágok. A tetejét levágom, szebb, ha vágott rész kerül a tortába, tehát a ropogós felső bőrös teteje nem.

Mangó zselé a torta alján:
120 g apró kockákra vágva(1/2 mangó)
100 g mangópüre
20 g víz (sűrű volt a püre)
1 lapzselatin

Miközben a tortalap sül elkészítem ezt a réteget. A kockázott mangót, pürét és vizet összeforralom. A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatom, majd a forró mangóhoz keverem. Fontos, hogy a zselatin elolvadjon. Hagyom picit hűlni majd 20 cm-es tortakeretbe folpackra öntöm. A folpack fontos, azzal könnyen tudom majd mozgatni ezt a zselé-korongot. Hagyom hűtőben dermedni 1-2 órát.

Ha megvannak a tortalapok, akkor egy torta alátétre teszem az alsó piskótát. Ráborítom a mangó kockás zselét a közepére, eltávolítom a folpackot. Ez nem ér a piskóta széléig mert ugye csak 20 cm, a piskóta pedig 24.
Teszek a piskóta köré tortakarikát úgy, hogy kb 26 cm legyen, tehát a krém majd oda is tudjon folyni a piskóta köré. Kibélelem fóliával, hogy később a tortakarika könnyen elváljon. Megy a hűtőbe míg elkészül a mangóhab.

Mangóhab:
230 g tejszín
200 g mangópüre (50 g forró belőle)
5 lapzselatin
150 g görög joghurt 
1 púpozott ek porcukor

A lapzselatinokat hideg vízbe áztatom. A mangópüréből 50 g-ot mikróban forrosítok, majd összekeverem a megpuhult zselatin lapokkal. Ha alaposan összedolgoztam, akkor hozzáadom a többi hideg mangópürét, görög joghurtot, beleszitálom a porcukrot (édes volt a mangó, de ha úgy érzitek mehet több porcukor bele). A tejszínt kemény habbá verem és spatulával beleforgatom a krémbe. Rákanalazom a mangózselés piskótára majd ráteszem a második tortalapot. Megy a hűtőbe, míg a maracuja hab készül.

Maracuja hab:
200 g maracuja puré (folyékony), ebből 50 g forró
150 g görög joghurt 
6 lapzselatin 
1 púpozott ek porcukor 
200 g tejszín 

A lapzselatint hideg vízbe áztatom. 50 g maracuját mikróban forrosítok, hozzákeverem a puha zselatint majd megy a többi maracujához. Hozzáadom a joghurtot, porcukrot és végül spatulával beleforgatom a kemény habbá vert tejszínt. Ez egy folyósabb krém lesz, nem kell megijedni.
A tortára kanalazom és megy a hűtőbe dermedni néhány órára, de legjobb ha éjszakára.
Másnap elkészítem a mangózselét a tetejére.


Mangózselé:
150 g mangópüre
80 g víz
2.5 lapzselatin 

Jó sűrű volt a mangó, így bátran adtam hozzá vizet. Lábosban forrosítom majd hozzáadom a hideg vízbe áztatott, puha lapzselatint. A tortára öntöm, hűtőbe teszem dermedni. Cukrot nem tettem bele, finom édes volt magában.

Friss mangóból rózsa készült a tetejére. Itt Andris segített :) Ment rá friss maracuja és néhány szem macaron.