2022. október 30., vasárnap

Ricottás vega fasírt fodros vagy toszkán kellel

A fodros kel és a toszkán kel szezonja még tart. Hoztam egy igazán finom vega golyó receptet, ami egy fokhagymás zályás paradicsomszószban sül meg. Magában, friss kenyérrel, de főtt tésztával vagy krumplival is szuper fogás!


Hozzávalók (4-6 adaghoz):

Vega golyók:
1 csokor toszkán vagy fodros kel (a képen toszkán kel van) 150 g, vastag szárait nem használom, így maradt kb. 100 g
200 g cannellini bab, 1 konzerv
1 kezeletlen citrom reszelt héja 
150 g ricotta
100 g őrölt mandula
1 nagy tojás
só, bors
30 g grana padano vagy parmezán sajt

Szósz:
1 ek. olívaolaj 
6 zsályalevél
3 gerezd fokhagyma aprítva
400 g paradicsomkonzerv kockázott
50 g alaplé vagy víz 
300 g passata sűrű paradicsom
só 


A toszkán vagy fodros kelt megmosom, vastag szárait eltávolítom, apró csíkokra vágom. Forrásban levő sós vízben 5 perc alatt megfőzöm. Átmosom hideg vízzel, ezzel hűtöm, szűröm, kinyomkodom a vizet belőle. A babkonzervet szűrőben alaposan átmosom.
Egy nagyobb tálban a babkonzervet villával összenyomkodom, hozzáadom a toszkán kelt, ricottát, tojást, mandulát, reszelt citromhéjat, reszelt parmezánt, sózom kb. 1/3 tk. sóval, borst őrlök bele. A villával összedolgozom majd 15 egyforma golyót formázok. Én mérleggel 42-43 grammos golyókat mértem.
Elkészítem a szószt. Az olívaolajon a zályát és fokhagymát fél perc alatt pirítom, hozzáadom a paradicsomokat és a zöldség alaplevet vagy vizet. Én egy levehető nyelű mély nagy serpenyőben készítettem, ezt sütőbe lehet tenni. A golyókat is beletettem majd 200 fokon 25-30 perc alatt megsütöttem, lehet a végén 1-2 percet grillfokozaton pirítani.

Ez a fogás másnap újramelegítve is szuper. Mi főtt orsó tesztával ettük, másnap pedig pirított serpenyős krumplival.









Recept ötlet innen