2022. október 25., kedd

Pisztáciakrémes torta

 


Édesapám szülinapjára készült ez a torta. Régóta terveztem kipróbálni milyen feketével burkolni egy tortát és arany színnel dekorálni. Az ecsetes fröcskölés is újdonság volt nekem, a fél konyha aranyfestékes lett, de vegülis elégedett vagyok az eredménnyel.
A fekete kakaóval készült tortalapok közé sós karamell, étcsoki és fehércsokis pisztáciahab került.


Hozzávalók:

Kakaós piskóta (18 cm-es tortaforma):
6 nagy tojás
12 ek. nádcukor (220 g)
12 ek. pisztáciaolaj (90 g)
6 ek. kakaó (3 fekete+3 sima összesen 50 g)
8 ek (tönköly)finomliszt (170 g)
1 tk. (foszfátmentes) sütőpor


A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a cukorral robotgép segítségével kemény habbá verem. Hozzáadom a sárgáját, olajat, sütőport. Itt félreteszem a robotgépet. Adagonként szitálom bele a liszt es a kétféle kakaó keverékét és spatulával forgatom bele.
Fekete kakaó nagyobb boltokban kapható, nem számít ma már különlegességnek.
180 fokra előmelegítem a sütőt. 2x18 as forma aljába sütőpapírt teszek. Mérleg segítségével elosztom a masszát a két tepsibe. 180 fokon kb. 30 perc alatt elkészül. Tűpróbával ellenőrzöm.
Hagyom teljesen kihűlni majd 2 egyforma vastagságú lapot vágok mindkét tortalapból, úgy hogy a púpos tetejét nem használom fel. A tortalapból egyik alj alulra, másik felülre fog kerülni, ettől szép egyenes lesz a torta felülete.

Elkészítem a krémet.

Fehércsokis pisztácia

150 g fehércsoki
50 g tejszín 
60 g pisztáciavaj
200 tejszínhab
1/2 zselatin fix 


A csokit megolvasztom és hozzáadom a forró tejszínt és a pisztáciavajat. Botmixerrel átdolgozom. Hagyom kihűlni, hozzáadom a zselatint és spatulával beleforgatom a kemény habbá vert tejszínt.
Pisztáciavajat egyszerű készíteni: aprítóba teszem a natúr pisztáciát és addig darálom, míg krémes nem lesz. Sok időt vedz igénybe és remélhetőleg nem füstöl el a gép, de a végeredmény miatt megéri. A pisztáciavajat fehércsokival keverve például macaron töltelékhez is használom.

Sóskaramell receptem itt. Kevés kell, de érdemes többet készíteni, el fog az fogyni más desszerthez.

Alsó burkolás:
150 g forró tejszín + 150 g étcsokoládé Ebből ganache készül.


A tortát összeállítom. Tortakeretbe fóliát teszek. Alsó tortalapot körben megkenem az étcsoki ganache-val. Megkenem sós karamellel, egy kevés étcsokikrémmel majd megy bele a pisztáciakrém 1/3 része. Folyratom a tortakapokkal, a trtrjére végúl maradék étcsokikrém kerül. Éjszakára hűtőbe teszem.

Külső bukolás:
200 g forró tejszín 
150 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
50 g fehércsoki
3-4 ek fekete kakaó
fractal fekete gélfesték

Ehhez a vegyes csokikrémhez a forró tejszínhez keverem a csokikat. 100 g étcsokival kezdtem, de hígnak tűnt. Figyeljétek, attól is függ milyen csokikat használtok. A fekete kakaó sűrűsíteni fogja, de nem vészesen. Fekete gél ételfesték is bőven megy bele. Hagyom kihűlni, majd a tortát burkolom vele. Két adagban burkoltam, majd hűtöttem 1-2 órát.
Az aranyfestékes fröcsköléshez arany festékport pálinkával hígabbra kevertem. Ecsettel fröcskölöm.