2022. január 29., szombat

Fehércsokis torta




Kristóf szülinapját ezzel a tortával ünnepelték az iskolában. Fehércsokis tortát kért kakaós piskótával, dekorációnak tej-, ét- és karamellizált fehércsoki számok, félgömbök és mini csokitáblák készültek. 

Hozzávalók (26 cm-es tortához) :

Nálam 2 darab 6 tojásos kakaós piskóta készült (3-3 lapra vágtam őket, de végül 5 tortalapot használtam el, túl magas lett volna). A maradék tortalap tökéletes például ehhez a tiramisu tortához. Recept itt

Tölteléknek Bebepiskóta fehércsokis receptje készült (dupla adag pont elég volt) 

Kívülre pedig szintén Bebepiskóta fehércsokis burkoló 



 Piskóta (2x 6 tojásos adagot kell sütni 26 cm-es tortakeretben:
6 L-es tojás (220 g tojásfehérje+110 g tojás sárgája)
240 g cukor (12 ek.)
120 g olaj (12 ek.)
1 tk. (foszfátmentes) sütőpor
80 g holland kakaópor (6 púpozott ek.)
140 g (tönköly) finomliszt (8 púpozott ek.)

Fehércsokis krém:
500 g fehércsokoládé (Callebaut) 
400 ml tejszín 
250 g mascarpone 
+200 ml tejszín 
1 tk. vanília kivonat 

Fehércsokis burkoló krém:
250 g fehércsokoládé 
150 g vaj
70 g tejszín 

A kakaós piskótával kezdek. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A tortaforma aljára sütőpapírt teszek. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, majd az olajat. Ekkor félreteszem a robotgépet és spatulával beledolgozom az átszitált sütőpor, liszt és kakaó keveréket. A tortaformába egyengetem, 35-40 perc alatt megsütöm, mindenképpen fogpiszkálóval érdemes ellenőrizni. Ha megsült, akkor hagyom teljesen kihűlni. 3 tortalapot vágok. Megsütöm a következő adagot is. 5 tortalapot használok fel úgy, hogy egy tortaalj kerül legfelülre, hogy szép egyenes legyen a teteje és ne morzsálódjon. 

A töltelék krémhez a csokit gőz fölött olvasztom. Vagy mikróban nagyon óvatosan, nehogy megégjen. A tejszínt is melegítem. Összekeverem őket, botmixerrel is átmegyek rajta. 2 laposabb tányérra szedem és a tetejét folpackal takarom. Fontos, hogy jól elterüljön úgy teszem hűtőbe 4 órára, de akár egy éjszakára is. Nekem nem lett olyan kemény, mint Bebének a fentebb csatolt videóban, de a végén szépen összeállt. Ha megdermedt, akkor mehet egy nagy tálba, hozzá a vanília, a mascarpone és előbb csak 100 ml tejszín. Néhány perc alatt robotgéppel habosítom, megy bele a maradék 100 ml tejszín is. Ha lágy lenne, akkor a második adag tejszín kimaradhat. Megtöltöm a tortát a krémmel (én gramnra mértem, hogy egyforma adagok menjenek a lapok közé). Nekem köré is jutott belőle, igy végül a burkoló krémből is ez a kevés adag elég lett. 
A burkoló krémhez a csokit megolvasztom, a tejszínt forrósítom, a vaj puha legyen. Mindent összekeverek, ha a vaj nem olvadna meg akkor mikróban picit olvasztom. 20-30 percre hűtőbe teszem (a vidróban nézzétek meg milyen állagú lesz Bebének), majd robotgéppel habosítom. Mehet is a tortára. Végül dekorálom. Callebaut csokikat használtam, a karamellizált fehércsoki is Callebaut.