2022. január 2., vasárnap

Szülinapi tortám

 


Ez bizony egy megkésett szülinapi torta, amit november helyett karácsonyra készített el nekem Andris. A teljes dekoráció Andris műve (csokiból kókuszdiók, festett marcipán háromszögek), én csak a tortát sütöttem. 


A tortához 3 tojásból 18 cm-es kapcsos tortaformában ez az olajos kakaós piskóta készült. 25-30 perc alatt sül meg, tűpróbával mindenképpen érdemes ellenőrizni. 
Ha kihűlt 3 egyforma vastagságú tortalapot vágok. 
Tejcsoki ganache kerül bele: 80 g forró tejhez 150 g étcsokit adok (Callebaut), hagyom picit olvadni aztán elkeverem. Hagyom dermedni 2-3 órát, ha sietek picit hidegre teszem és akkor már 15-20 perc után tölthető a torta. A krémet képzeletben kettéosztom és megy a torta lapjai közé.
A tetejére és a torta köré fehércsoki ganache készült. Nálam 100 g forró tejszínhez 300 g fehércsoki (Callebaut). 
Hagyom szintén dermedni, vagy hidegre teszem. A fehércsoki mindig picit sárgás, de ha robotgéppel felverjük a ganachet, akkor fehéredni fog. Illetve cukrász boltokban fehérítő por is kapható, fél teáskanálnyi csodákra képes.
A dekorációhoz a marcipánt ezzel a formával vágta ki Andris. 
A kókuszdiók tortikannuchka videója alapján készültek (nálunk szilikon félgömb formában). Videó itt. Étcsokit használtunk és a fehér csokit fehérítő porral picit feherítettük.