2021. november 24., szerda

Kinder tejszelet

 


Gyerekek kedvence! Nagyon gyorsan elkészül, kezdő konyhatündéreknek is garantált a siker. 
Szerintem az bók, amikor a gyerekek azt mondják olyan mint az eredeti, ráadásul szerintem messze nem olyan édes. 


Hozzávalók (33x39 cm-es a sütőhöz tartozó legnagyobb tepsim, a piskótát ebben sütöm, annak a széleit levágom, illetve félbe vágom):

Piskóta:
3 L-es tojás (110 g tojásfehérje+55 g tojás sárgája)
120 g cukor (6 ek.)
60 g olaj (6 ek.)
1/2 tk. (foszfátmentes) sütőpor
40 g holland kakaópor (3 púpozott ek.)
70 g (tönköly) finomliszt (4 púpozott ek.)

Krém:
250 ml tejszín
100 g cukrozott sűrített tej (Spar tubusos) 
1/2 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja
1/2 tk. vanília kivonat
1 ek. zselatin fix

A kakaós piskótával kezdek. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A nagy tepsibe sütőpapírt teszek. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, majd az olajat. Ekkor félreteszem a robotgépet és spatulával beledolgozom az átszitált sütőpor, liszt és kakaó keveréket. Spatulával vagy kenőkéssel a sütőpapírra egyengetem. Vékony piskótalapot kapok. 10-12 perc alatt megsütöm, mindenképpen fogpiszkálóval érdemes ellenőrizni. Ha megsült, akkor hagyom teljesen kihűlni. 
Elkészítem a krémet: a tejszínt kemény habbá verem majd a sűrített tejjel összekeverem robotgép segítségével, hozzáadom a vanília kivonatot (ne aromát, kivonatot), citromhéjat és a zselatin fixet. 
A piskótát óvatosan lehúzom a sütőpapírról. Az a jó, ha a "bőr" leválik a papírral. A piskóta tetejéről is érdemes lehúzni ezt a bőr réteget (már amennyire késsel lejön), mert akkor jobban fog tapadni a krém és akkor szeleteléskor szebb lesz, tejszeletre is jobban hasonlít. A piskóta széleit körbe levágom, majd ketté vágom (vonalzóval mértem, nekem ez nem megy szemre). A krémet betöltöm. Hűtőbe teszem 1-2 órára dermedni. Nálam 10 darab tejszelet lett belőle.