2021. november 9., kedd

Sütőtök torta vaníliakrémmel



A sütőtök pürével egy nagyon puha, gyönyörű narancssárga színű vajas piskóta készült. Tölteléknek egy egyszerű vaníliakrém készült. Kezdőknek is bátran ajánlom, nem lehet elrontani. 


Hozzávalók (2 db. 18 cm-es tortaformába):

450 g sütőtök (hámozás után értendő a mennyiség)
200 g vaj
300 g nádcukor
4 tojás
300 g tönköly finomliszt (természetesen búzaliszttel is süthető)
2 tk foszfátmentes sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1/4 tk. őrölt fahéj
1/4 tk. őrölt szegfűszeg
1/4 tk. só
1 kezeletlen narancs reszelt héja és leve

Krém: 300 ml tejszín kemény habbá verve +250 g mascarpone+2 ek. átszitált porcukor +1 tk vanília kivonat (nálam laktózmentes tejtermékkel készült) 


A megtisztított, apró kockákra vágott sütőtököt vízben puhára főzöm (10 perc Hokkaido esetén, különben 20-25 perc), majd leszűröm és hagyom teljesen kihűlni.

A puha vajat a cukorral habosra keverem majd hozzáadom a botmixerrel pépesített sütőtököt és egyesével a tojásokat. A száraz alapanyagokat is hozzáadom, végül pedig a narancshéjat és a narancs levét. Végig gépi robotgéppel dolgozom.
Két sütőpapírral bélelt 18 cm-es tepsibe helyezem (én grammra mérem, hogy azonos legyen a két tepsi) és előmelegített 180 fokos sütőben 50-60 perc alatt megsütöm. Tűpróbával mindenképpen érdemes ellenőrizni.
Hagyom teljesen kihűlni, majd 2-2 vastagabb tortalapot vágok, a torta púpos tetejét levágom.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verem. A mascarponehoz adom a porcukrot és a vaníliát, majd spatulával adagonként beleforgatom a tejszínt. Nem használok robotgépet. 
A tortát megtöltöm tortakarikában. Minden lapra nálam 130 g krém került. Hagyom dermedni néhány órát, de legjobb egy éjszakát. Nálam pici krém maradt talaláskor a pucér/naked tortát azzal körbekentem. Került rá rosegold cukorgolyó.