2016. október 17., hétfő

Torta sós karamell-, vanília- és csokoládékrémmel


Ez volt az idei Segítsütim. Ősz végén, tél elején sorra kerülnek az átadások is. Addig hozom a receptjét, hátha valakinek kedve támadna megsütni.


A torta 5 piskótalapból áll. 5 tojásból ez a recept alapján sütöttem. Két darab 18 cm-es formában, úgy hogy egyikbe kicsit több massza került (abból vágtam három lapot, a kevesebb masszából 2 lapot). Vékony lapokat érdemes vágni, úgyis szép magas lesz a torta. A tortalapokat akár előző napon is el lehet készíteni, sokáig puhák maradnak.

Szintén előző napon (azaz a torta összeállítás előtti napon) érdemes a karamellt is elkészíteni.
250 g cukor+320 ml tejszín+1/2 tk. só (vagy ízlés szerint 1 tk is lehet). Ebből nagyjából 230-250 g sós karamell lesz. Egy lábosban a cukrot megolvasztjuk és karamellizáljuk közepes tűzön majd felöntjük a forró tejszínnel, hozzáadjuk a sót és addig kevergetjük alacsony lángon, míg besűrűsödik (10-15 perc).

A sós karamellkrémhez: A karamellből 150 g+45 g mascarpone+40 ml tejszínből tejszínhab. Ezek a mennyiségek viccesen kevésnek tűnnek, de tényleg elég ennyi. A mascarponet elkeverem a karamellel, majd óvatosan spatulával beledolgozom a kemény tejszínhabot. A krémet hűtőbe teszem.

Elkészítem a legalsó étcsokoládé krémet: 140 g tejszínt forrósítok, majd elzárom a tüzet és belekeverek 120 g étcsokoládét. Hagyom hűtőben dermedni.

Elkészítem a tejcsokis krémet is: 100 g forró tejszínhez 170 g csokit keverek homogénre, majd hűtőbe teszem.

A vaníliakrémhez 100 g tejszínt kemény habbá verek. 100 g mascarponéhoz 1 tk vaníliakivonatot keverek, vagy fél vaníliarudat és 1 csapott ek. porcukrot. Spatulával óvatosan összekeverem a cukros mascarponét a tejszínhabbal. Hűtőbe teszem.



A maradék karamellt mikróban megolvasztom, hogy folyós legyen, Összeállítom a tortát. A karamellből a csokis és karamelles rétegekre kerül, tehát nagyjából háromba osztom.

A legalsó piskótát tortakeretbe helyezem. Csurgatok rá karamellt. Előveszem az étcsoki krémet és robotgéppel habosítom. Ha túl dermedt lenne érdemes gőz felett olvasztani picit, vagy mikróban a robotgépes keverés előtt. A tortára kanalazom és elegyengetem. Ráteszem a második tortalapot, arra egy adag sós karamellt, majd előveszem a tejcsokis krémet és azt is habosítom majd rákenem a tortalapra. Jön a harmadik tortalap rá az utolsó adag karamell majd a karamell krém. A negyedik lapra a vaníliás krém kerül, majd lezárom a tortát az utolsó, ötödik tortalappal. Hűtőbe teszem legalább 1-2 órára. 
Elkészítem a csokikrémet, amivel beburkolom a tortát. Egy tejcsokoládéhab készül 200 ml forró tejszínhez 400 g tejcsokoládét keverek homogénre. Hagyom hűtőben kissé dermedni, addig a tortát elválasztom a tortakerettől). Mikor már kevésbé folyós  a krém előveszem és egy vékony réteget kenek belőle a tortára, visszateszem a tortát és a maradék krémet is hűtőbe. 1-2 órával később kenem az utolsó réteget a tortára. Ha a krém túlságosan megdermedt, akkor olvasztom picit. Mielőtt a tortára kerül az utolsó réteg a csokikrémet robotgéppel magas fokozaton habosítom. Gyorsan a tortára kenem, mert ilyenkor hirtelen megdermed és nehéz lesz szép csíkozást összehozni a tortán.
 Dekorációként kerülhet rá Maltesers, Twix vagy egyéb csokoládé.
A receptben érdemes jó minőségű ét- és tejcsokoládét használni. Nekem a Callebaut vált be.