2021. január 9., szombat

Kinder pingui szelet

Könnyed, nagyon lecsúszós szeletkék ezek. Mondanám nem hizlalnak, mert január eleje van és biztos mindenki tartja az újévi fogadalmát, de akkor hazudnék! 😅 Persze cukorcserével máris cukormentes, szóval kinek mi fér bele.
Én úgy vagyok vele, hogy pici adagokat sütök és akkor nem kell egy tepsinyit megenni. Szóval házi Kinder pingui szelet: nagyon puha kakaós piskóta, tejszínes-mascarpones vaníliás krém, egy leheletvékony igazi csokiréteg középen és a tetején is csoki.

 


Hozzávalók (33x39 cm-es a sütőhöz tartozó legnagyobb tepsim, a piskótát ebben sütöm, annak a széleit levágom, illetve félbe vágom):

Piskóta:
3 L-es tojás (110 g tojásfehérje+55 g tojás sárgája)
120 g cukor (6 ek.)
60 g olaj (6 ek.)
1/2 tk. (foszfátmentes) sütőpor
40 g holland kakaópor (3 púpozott ek.)
70 g (tönköly) finomliszt (4 púpozott ek.)

Krém:
150 g mascarpone (nálam laktózmentes)
300 ml tejszín (hab) kemény habbá verve (nálam szintén laktózmentes)
50 g sűrített tej (spar tubusos)
1/2 tk. vanília kivonat
1 ek. zselatin fix (kb. fél csomag)

Csoki:
150 g étcsoki (nálam 70%-os Callebaut)
90 g vaj
1 ek. olaj

A kakaós piskótával kezdek. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A nagy tepsibe sütőpapírt teszek. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, majd az olajat. Ekkor félreteszem a robotgépet és spatulával beledolgozom az átszitált sütőpor, liszt és kakaó keveréket. Spatulával vagy kenőkéssel a sütőpapírra egyengetem. Vékony piskótalapot kapok. 10-12 perc alatt megsütöm, mindenképpen fogpiszkálóval érdemes ellenőrizni. Ha megsült, akkor hagyom teljesen kihűlni, sőt ilyen hideg időben kiteszem picit, hogy jó hideg legyen, hiszen úgy jobban kezelhető, vágható.
Elkészítem a krémet: a tejszínt kemény habbá verem. A mascarponet a sűrített tejjel összekeverem robotgép segítségével, hozzáadom a vanília kivonatot (ne aromát, kivonatot) és a zselatin fixet. Végül spatulával óvatosan beleforgatom a tejszínhabot. 
A piskótát óvatosan lehúzom a sütőpapírról. Az a jó, ha a "bőr" leválik a papírral. A piskóta tetejéről is érdemes lehúzni ezt a bőr réteget (már amennyire késsel lejön), mert akkor jobban fog tapadni a krém és akkor szeleteléskor szebb lesz. A piskóta széleit körbe levágom, majd ketté vágom (vonalzóval mértem, nekem ez nem megy szemre). A krém felét betöltöm (250 g én ezt is mértem :D ). A piskótát a krémmel hűtőbe teszem, addig elkészítem a csokit. A maradék krém nálam maradt a pulton arra a fél órára, kissé lágy lesz, de a csokira könnyebb lesz rátenni és majd visszadermed. 
A csokit mikróban megolvasztom, a vajat mikróban kiolvasztó programon melegítem. Puha legyen, de minimálisan folyós. Az olvasztott csokihoz keverem a vajat, fontos, hogy szépen elolvadjon minden. Hozzáadok 1 evőkanálnyi olajat. Eddigre a csoki már nem meleg, így mehet rá a krémre. A csoki nagyjából 1/3 része megy a sütire. Fontos, hogy tényleg egy nagyon vékony réteget csurgassunk rá, késsel egyengessük. Megy be a hűtőbe és nagyjából 10-20 perc alatt szépen megdermed. Megy rá a maradék krém és a piskóta másik fele. Dermesztem 1-2 órát, aztán a maradék csokikrémet újramelegítem és rákanalazom, késsel simára egyengetem. Visszateszem hűtőbe dermedni. Amennyiben hűtőhidegen szeletelem a sütit, akkor a kést forró vízben felmelegítem (természetesen szárazra törlöm), sokkal szebb szeleteket lehet úgy vágni. Érdemes óvatosan előbb a felső majd a középső csokiréteget átvágni a meleg késsel.