2022. február 3., csütörtök

Rubik kocka torta


Kristóf 10. szülinapjára készült ez a torta. Aki követi a blogot, az valószínű már tudja, hogy sok éve koprodukció ez: én sütöm a torta belsejét, Andris alkotása a csodás marcipán burkolat. Pontosan 8 éve kezdődött minden, akkor Kristóf második szülinapjára Bogyó és Babóca torta készült. 
Már két éve mindig utolsó torta készül Kristófnak, hogy most már leállunk, hogy a kicsiknek is annyi ideig jó lenne majd tortát készíteni. Mert azért valljuk be 3 gyereknek nem egyszerű feladat mindig valami kreatívval előállni. És mivel nem vagyunk cukrászok ez mindig nagyon sok időt vesz igénybe. 




No de vissza a tortához: Rubik kocka tortát kért. Megadott állást kellett reprodukálni. Amilyen egyszerűnek tűnik, mi is azt hittük, a pontos geometria bizony sok időt igényel. 
Egy youtube videóban láttuk, hogy a belső piskóta is 9 rúdból áll és hogy az mennyire jól néz ki szeleteléskor. Hát ezzel bizony plusz feladatot generáltunk magunknak, de tény, hogy jól néz ki. 
Azért bevallom bőven van felesleges piskóta a fagyasztónkban 😄
Kezdődött azzal, hogy kitaláltuk 16 cm-es lesz (olyan alátétetem volt a tortához, arany színű, a torta alatt van). Viszont tepsim nincs ilyen. Egy teglalap alakút béleltem körbe alufóliával. Fontos, hogy magas piskótát süssünk (6 cm legyen, hogy az alját és tetejét még le tudjuk vágni és maradjon az 5 cm) . 3x 6 tojásos olajos piskótát sütöttem, azokból lett kivágva a pontos 9 rúd.
A belső krémhez: 200 ml forró tejszínhez 150 g étcsoki, 70 g tejcsoki került (Callebaut) 
Külső csokiburkoláshoz 400 g étcsoki és 400 ml tejszínből készült ganache.
Marcipánból 450 g fekete (de jó, ha 500 is van), a 6 színből színenként kevesebb mint 100 g fogyott. 

Olajos piskóta:
6 L-es tojás (225 g fehérje, 110 g sárgája) 
220 g cukor (12 ek.) 
100 g olaj (12 ek.) 
1 tk sütőpor (6 g) 
280 g liszt (13 ek.) 
A sütőt előmelegítem 180 fokon. Tepsit sütőpapírral kibélelem (kb. 18x18 cm volt az enyém és jó magas). 
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat majd az olajat is, végig robotgéppel dolgozom. Itt félreteszem es spatulával beleforgatom az átszitált lisztet és sütőport. A magasság miatt nálam 45 perc alatt készült el. Hagytuk kihűlni majd kivágtuk 15 cm-t céloztunk meg, a csokikrémmel hoztuk ki 16 cm-re. Ha állt a torta, akkor körbeburkoltam. Vízszintmérőt is használtam, illetve egy 16*16 cm-es kartont, hogy biztos akkora legyen. 







Készült egy mini Rubik kocka is.