2015. január 23., péntek

Kristóf 3 éves: Csokoládétorta házi nutella krémmel


Kristóf 3. szülinapjára készült ez a mentőhelikopteres torta. A kinézete Andris érdeme, én csak a piskótát és krémet készítettem. Nagyon csokisat kért Kristóf, úgyhogy kakaós piskótába mogyorós, narancsos étcsokoládés krém került, egyáltalán nem édes krém, hogy a marcipán részével együtt ne legyen túl édes. Évente egyszer ilyen torta is készül :) Az ünnepelt örült neki. Mindig felsorolta, hogy két éves korára kapott Bogyó és Babócás tortát és a harmadik szülinapra helikoptereset :)


Hozzávalók (16*18 cm-es tortához):

2 adag piskótát sütöttem, amit aztán még félbe vágtam.

1 adag piskóta hozzávalói:
3 nagy tojás
6 csapott ek. nádcukor
6 ek. olaj
1/2 tk. sütőpor
3 púpozott ek. (tönköly) finomliszt
3 púpozott ek. holland kakaó

(tehát a fenti adagokból kétszer kell számolni)

Krémhez:
150 g (török)mogyoró pirítva
300 g étcsokoládé (70%-os)
1-2 ek. olaj
2 csapott ek. porcukor
1 kezeletlen narancs reszelt héja (ha nagy, akkor fele is elég)
400 g mascarpone

Vajkrém: 120 g puha vaj+ 120 g nád porcukor

Díszítés: nagyjából 350-400 g piros marcipán (400 g-ot érdemes kinyújtani, hogy legyen maradék, amit levágjunk), 30-40 g bordó marcipán, nagyjából 50 g fekete és ugyanannyi fehér, a szürkéből 70-80 g, sárgából 50-60 g.


A két piskótát sorra megsütöm, egyenként 3 tojásból.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgáját, az olajat, a sütőport, majd félreteszem a robotgépet és egy spatulával óvatosan beledolgozom az átszitált lisztet és kakaót. A 16*18 cm-es tepsim oldalát kivajaztam, aljára sütőpapírt vágtam. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöttem. Ismételtem a másik adag piskótával. Ha kihűl mindkét piskóta, akkor félbevágom őket, hogy 4 lap legyen.


A krémhez fontos, hogy mogyoró esetében a fent leírt mennyiség pirítás és hámozás után értendő. Friss mogyoróból érdemes többel kalkulálni, mert sütőben vagy serpenyőben való pirításkor, illetve hámozáskor még veszít a tömegéből. Aprítógépben pulzálva alaposan ledaráljuk a mogyorót majd hozzáadjuk a megolvasztott csokit és az olajat. Pulzálva jó sokáig keverjük, hogy igazi nutella állagot kapjunk. Végül a reszelt narancshéjat és a porcukrot is hozzáadom.  A mascarpone legyen szobahőmérsékletű, amikor a "nutellához" keverjük. Spatulával vagy robotgéppel lehet beledolgozni. Nekünk a krém így bőven elég édes volt, főleg, hogy tudtam egy édes marcipánréteg kerül köré. De ha valakinek ez túl keserű, akkor alacsonyabb kakaótartalmú csokival vagy több porcukorral készítse. A krémet háromba osztom, a tortát megtöltöm.


Már csak a vajkrém van hátra a díszítés előtt. A puha vajat a porcukorral habosra keverem, majd a tortát alaposan bekenem vele. Ilyenkor lehet az egyenetlenségeken javítani.
Már csak a díszítés van hátra és lehet is tálalni. A krém hűtéssel megdermed, így mindenképpen tálalás előtt 1-2 órát legyen szobahőmérsékleten. Görög krémjoghurttal vagy tejeskávéval tálalva nagyon finom.