2014. január 21., kedd

Kristóf 2 éves


Kristóf második szülinapjára készült ez a torta. Nagyon szereti lapozgatni a Bogyó és Babóca könyveket és nézzük néha a meséket is, ezért nem volt kérdés, hogy mivel lepjük meg. A marcipánborítás és a figurák Andris érdeme. Bárcsak nekem is lenne ilyen kézügyességem, de sebaj, legalább így jól kiegészítjük egymást. Nekem maradt a piskóta és a krém elkészítése.
Az ünnepelt nagyon örült neki és azt hittük a figuráknak pillanatok alatt annyi, de őket nem bántotta. Kisebb tétovázás után a gombákat és a virágokat csemegézte :)


Mandarinos túrókrémes torta

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Piskóta:
3 nagy tojás szétválasztva
6 ek. (nád)cukor
6 ek. olaj
6 ek. (tönköly) finomliszt
1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőpor

Túrókrém:
250 g túró
1.5 ek. (nád) porcukor
200 g krémes joghurt (Cserpes)
1 vanília kikapart magjai
50 ml tejszín
1/2 zacskó zselatin fix

4 darab mandarin, kockákra vágva

Vajkrém: 100 g puha vaj+ 100 g porcukor (ez a marcipánborítás alá szükséges)

Színes marcipánból kb. 650 g fogyott el. A borítás 500 g-ból készült, a végén jó sokat levágott belőle Andris. Valószínű 400 g is elég lett volna, de elsőre nekünk ebből a mennyiségből volt biztonságos.


A piskótával kezdem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjékből és cukorból kemény habot verek, hozzáadom a sárgákat, majd az olajat és végül a robotgépet félreteszem és beleszitálom a lisztet és a sütőport is, spatulával óvatosan beledolgozom, vigyázok, hogy a habot ne törjem össze. Kivajazott 18 cm-es tortaformába kanalazom, sütőbe helyezem és 25-35 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, ha ragad, akkor tovább kell sütni.
A piskótát hagyom teljesen kihűlni, majd háromba vágom.


A marcipánfigurák és a piskóta is egy nappal az ünneplés előtt készültek. A marcipánfigurákat szobahőmérsékleten érdemes szárítani.
Elkészítem a krémet. A túrót, porcukrot, joghurtot, tejszínt, vaníliamagokat és a zselatint botmixerrel alaposan összedolgozom, majd spatulával beleforgatom a mandarint.
Tortakeretbe tettem az alsó piskótalapot és a krém felét ráegyengettem, jött a második tortalap rá a maradék krém és végül rátettem az utolsó piskótát. Hűtőben kb. 5 órát pihent.


Este elkészítettem a vajas borítást. Ez azért szükséges, hogy ne ázzon át a marcipán, illetve, hogy az esetleges egyeletlenségeket elfedje. A puha vajat habosra kevertem a porcukorral, majd vékonyan a tortára kentem.
A tortát már nem is tettük vissza hűtőbe, hanem Andris rátette a marcipánborítást.
Amennyiben hűtőbe tesszük papírdobozba tegyük, ne műanyag dobozba, mert akkor be fog izzadni és cseppes lesz a marcipán felülete.
A figurák csak tálaláskor kerültek rá.