2014. január 1., szerda

Édesköményes lencsefőzelék borjúfasírttal


Ha Újév akkor lencse. Idén főzelék készült.

Hozzávalók (4-6 adaghoz):
1 vöröshagyma
1/2 póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 nagyobb édeskömény
5-6 ek olívaolaj
1/2 kk őrölt fehérbors (ízlés szerint mehet több is)
2 tk só
5 szál sáfrány
1/4 (kezeletlen) narancs reszelt héja
1 kk.  kakukkfű
2 babérlevél
200 g lencse (nálam Puy lencse)­
3 kisebb burgonya
1 ek vaj

A vöröshagymát, fokhagymát és póréhagymát megtisztítom. Apróra vágom a vöröshagymát és fokhagymát, vékony karikákra a póréhagymát. Az édesköményt is megmosom, felkockázom. A szárát és leveleit is (egy keveset hagyok a szárából, levelekből tálaláshoz). A krumplikat meghámozom és négybe vágom. Kimérem a lencsét. Előkészítem a fűszereket egy kis tálkába (sáfrány, kakukkfű, babérlevél, bors, só és a reszelt narancshéj)

Egy nagyobb lábasban a hagymákat és édesköményt az olívaolajon dinsztelem, amíg azok összeesnek. Eleinte ijesztően sok hagyma, édeskömény van a lábosban, de gyorsan össze fog esni.
Hozzáadok 5 szál sáfrányt, 1 kávékanál kakukkfüvet, 2 babérlevelet, a narancs reszelt héját és fűszerezem sóval, borssal. Hozzáadom a lencsét és 1-2 perc pirítás után felöntöm vízzel és belekerülnek a krumplik is. Forrástól számítva 20-25 perc alatt közepes lángon, fedő alatt megfőzöm (puy lencse kb. 20 perc alatt fő készre). Ha megfőtt, akkor a krumplit turmixolom és hozzáadok annyi fővővizet, hogy megfelelő állaga legyen a főzeléknek. Hozzáadom a vajat is. Máris tálalható. A főzeléket ez a leves ihlette.


Nem vegáknak azért itt egy borjúfasírt recept is hozzá. Nekünk nem száraz magában a borjú, de akinek az, az keverje sertéssel.

Hozzávalók (nekem 26 db. fasírtom lett):
700 g darált borjúhús
1 nagy lila hagyma
5 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem (1 ek. felaprítva)
1 kk. római kömény
1 kk. koriander
1/2 kk. őrölt fehér bors
1.5 tk. só
1 nagy tojás (L-es)
2 ek. (tönköly) zsemlemorzsa

A megtisztított hagymát, fokhagymát apróra vágom. A római köményt és a koriandert száraz serpenyőben kissé megpirítom. Mozsárban összetöröm. A petrezselymet is megmosom, megszárítom és apróra vágom. A darált húshoz adom a hagymát, fokhagymát, római köményt, koriandert, fehér borsot, sót, a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Alaposan összekeverem és lefedve a hűtőbe teszem félórára, hogy összeérjenek az ízek. Egy nagy tepsit kiolajozok (vagy sütőpapírral bélelem). A sütőt előmelegítem 210 fokra (légkeveréses). Elkészítem a fasírtokat, majd a felületüket egy ecset segítségével bekenem olívaolajjal. Az előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütöm. A főzelékkel tálalom.