2014. január 1., szerda

Mascarponekrémes pite pezsgős málnaszósszal



Ezzel a pitével kívánok minden olvasómnak boldog új évet! Köszönöm, hogy itt vagytok, remélem az új évben is sok inspirációt találtok a blogon.

Hozzávalók (23 cm-es formába):
Pitetészta:
70 g vaj
50 g (nád)porcukor
1 kisméretű tojás
csipet só
1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőpor
75 g zabpehelyliszt
75 g teljes kiőrlésű (tönköly)liszt

Mascarpone krém:
100 g (nád)porcukor
200 g mascarpone
100 g zsíros tejföl
125 ml tejszín
1 vaníliarúd kikapart magjai
csipet só
3 tojássárga

Pezsgős málnaszósz:
150 g (nád)cukor
150 ml (félédes) pezsgő
300 g málna (nálam fagyasztott)


A pitetészta receptje kisebb alakításokkal Segal Viktor Piknik szakácskönyvéből való. Az ott leírt tészta mennyiség rácsozással lett volna pont elég, viszont nekem annyira folyékony lett a töltelékem, hogy a rácsozás elmerült volna benne. Végül úgy döntöttem a teljes tésztamennyiség a krém alá  és főleg köré kerül. Végülis nem lett sok, a málnaszósszal együtt teljesen jó. Viszont látványra egy kicsit túlzás a pite vastag széle. Ízre viszont nagyon jó lett, a sütőporos tészta egyáltalán nem kemény vagy száraz, nem linzerre kell gondolni. Így inkább az általam készített mennyiség 3/4ét írom le, az bőven elegendő lesz egy 23 cm-es torta- vagy piteformába.

A vajat megolvasztom, hozzáadom a porcukrot a sót és a tojást. Ha a tojás nagyon nagy, akkor inkább csak a felvert tojás fele kerüljön bele. Végül belekeverem a sütőport és liszteket. Kissé ragadós tésztát kapok, az 20-30 percre hűtőbe kerül. Addig elkészítem a tölteléket és kivajazom a tortaformát.

A mascarponet, tejfölt, tejszínt és porcukrot simára keverem. Hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait, a sót és végül a 3 tojás sárgáját.

A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréses)

Kiveszem a tésztát a hűtőből és a formába nyomkodom úgy, hogy bőséges pereme legyen. Akár lisztezett felületen is nyújthatjuk, nekem egyszerűbbnek tűnt belenyomkodni. Villával kissé megszurkálom a pitetészta alját, majd beleöntöm a krémet. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm.

A málnaszószhoz egy lábosban a cukrot a pezsgővel forralom. Néha kevergetem. 5 percig főzöm, majd hozzáadom a málnát. Forrástól számítva 3-4 percet főzöm. Szűrőben átpasszírozom. Bőségesen jut a szószból minden szelet pitére.