2014. január 13., hétfő

Fűszeres rizspuding sült banánnal és passiógyümölccsel


Tejpudingnak vagy muhallebi-nek is nevezhetjük, úgy talán ismertebb. A török konyha jellegzetes selymesen krémes pudingja ez. Nem más mint tej, cukor és keményítő (rizsliszt) keveréke. Az egyszerű rizspudingot vaníliával és kardamommal fűszereztem. Feltétnek került rá passiógyümölcs és sült banán.
A passiógyümölcs már magában is igen különleges. Nem kell mellé sokat variálni, a legegyszerűbb desszertet is ünnepivé varázsolja. Kivételesen ez az a gyümölcs, amiből a "fonnyadt, rücskös" darabokat érdemes megvenni, azok lesznek igazán érettek.


Hozzávalók (4 nagyobb, 6 kisebb adaghoz):
Puding:
800 ml zsíros tej
50 g (nád)cukor
2 szem kardamom őrölt magjai (vagy 2 csipet őrölt kardamom)
1 vaníliarúd kikapart magjai
70 g barna rizsliszt (ennek hiányában kukoricakeményítő is megfelel, de nem lesz teljesen olyan az állaga, mintha rizsliszttel készülne)

Sült banán:
3 banán
2 púpozott ek. (nád)cukor
2 csapott ek. vaj

3 maracuja


150 ml tejet félreteszek. A többit forrni teszem, hozzáadom a cukrot és a fűszereket (őrölt kardamom, vaníliamagok és a vanília rúd is belemehet a főzés végéig).
A rizslisztet a másfél deci tejben simára keverek, majd a forró cukros, fűszeres tejhez öntöm és alacsony lángon néhány perc alatt megfőzöm. Puding állagúnak kell lenni, kissé be kell sűrűsödnie. A vaníliarudat kiveszem, a pudingot poharakba öntöm és hagyom kihűlni.
A legtöbb muhallebi receptben ennél kicsit kevesebb rizsliszt a javasolt (50-60 g), de én szeretem ha amolyan grízpuding állagú, de azért mégsem áll meg a kanál benne, hanem krémes.
A banánokat hosszában kettévágom majd szeletelem és a vajon a cukorral serpenyőben megsütöm. Rákanalazom a kihűlt pudingra. A passiógyömölcsöket félbevágom és a magokat a pudingra kanalazom. Máris tálalom. 
*Ha nem tálaljuk azonnal, akkor a pudingot magában hűtőben tároljuk lefedve és csak tálaláskor kerüljenek rá a gyümölcsök.