2014. január 26., vasárnap

Diósült, a "vegetáriánus hús"


Biztos más húsevő is így van vele: ha napokig nem eszik húst, akkor egyszer csak hiányzik az íze. De mint kiderült nem is a hús íze hiányzik nekem, hanem az a fűszerezés, amit általában a húsok kapnak meg. Mert például ez a diós pite igencsak hússzerű (már ha szabad ilyet mondani). Megtévesztésig azt hinné az ember, hogy hús is van benne.
Gyorsan elkészül, tökéletes például vacsorára. De akár főételnek valamilyen salátával is el tudom képzelni. Mi ezzel a káposztasalátával ettük. Svédasztalra, hidegtálhoz is tökéletes választás lehet.


Diósültről először Anna blogjában olvastam, de itt van az angol nyelvű változat is. Lentebb pedig az én verzióm.

Hozzávalók (23 cm-es tortaformába, de akár szögletes tepsiben is süthetjük):
300 g dióféle  (100 g dió, 80 g mogyoró, 80 g kesudió, 20 g mandula, 20 g szezámmag vegyesen fekete és fehér)
130 g hagyma (3 kisebb vöröshagyma)
500 g paradicsom
3 nagy tojás
200 g reszelt sajt (gouda, edámi, ementáli)
1 púpozott tk. kakukkfű
1/2 tk. zsálya
½ tk. menta
1 púpozott ek. aprított friss petrezselyem
1 tk. citromlé
1 tk. dijoni mustár
1/4 tk. só és egy kevés őrölt fehér bors

Diófélékből és magvakból nekem ez az összetétel volt kéznél ezúttal, de bármilyen arányban használhatunk diókat és egyéb olajos magvakat. Például következőre biztos kerül majd bele tökmag és napraforgómag is. A lényeg, hogy összesen 300 g legyen. A magvakat száraz serpenyőben megpirítom (mikróban is pirítható). Több adagban fért el a serpenyőmben. Hagyom kihűlni majd aprítóban finomra darálom.
A hagymákat megtisztítom, apróra vágom. Két darabolt paradicsomkonzervet használok, a levét leszűröm. 500 g paradicsomhús maradt nekem leszűrés után.
A diós keverékhez adom a hagymát, paradicsomot, a reszelt sajtot, a fűszereket, a citromlevet, a mustárt és a villával kissé felvert tojásokat. 23 cm-es kivajazott tortaformába egyengetem a masszát. Előmelegített 180 fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöm. Hagyom kicsit hűlni, utána szépen szeletelhető.