2013. augusztus 23., péntek

Káposztasaláta



Egy gyorsan elkészíthető káposztasaláta ez répával, megszórva egy kevés zellermaggal. A legjobb ha elkészítés után hűtőben pihen néhány órát, akkor az ízek összeérnek.

Két helyen is ettem már hasonlót. Az egyikkel kevésbé dicsekednék, ugyanis az egy gyorsétterem. A másik viszont egy igen jó hely a Ráday utcában. Ha arra jártok egyszer feltétlenül egyetek a Manga Cowboyban. Bár nem a káposztasalátájuk a lényeg, hanem a finom csirkeszárnyak és a különleges házi hamburgerek. Meg az, hogy hihetetlen kedvesek. Náluk van a zellermagos verzió. Bár anélkül is igen finom, mégis szerintem sokat dob rajta a zellermag.

Ritka alkalmak egyike, hogy majonézt használok és hát szégyen vagy sem, boltit használtam, mert nyers tojásos verziót a nyári melegben nem mernék készíteni, meg amúgy sem eszünk nyers tojást.

Hozzávalók (4-6 főre salátának elegendő lesz):
1 közepes fej káposzta
1 nagy répa / murok (vagy két kisebb)
1 nagy hagyma
200 g majonéz
125 g tejföl (20%)
2 ek. borecet
1/2 citrom leve (jó nagy citrom legyen, ha nagyon kicsi, akkor tegyük bele szinte az egészet)
1 csapott tk. só
1 ek. zellermag
egy kevés frissen őrölt bors

A káposztát megmossuk, késsel vékony csíkokra vágjuk, majd a vágódeszkán tovább aprítjuk, viszonylag apróra. A répát meghámozzuk és lereszeljük (nagyobb lukú reszelőn). A hagymát is meghámozzuk, megmossuk és apró reszelőn lereszeljük. Egy nagy tálban összekeverjük a káposztát, répát és a hagymát.
Egy kisebb tálkában elkészítjük az öntetet. A majonézt, tejfölt, ecetet, citromlevet és sót alaposan összekeverjük. A káposztára öntjük. Beleszórjuk a zellermagot, őrlünk rá egy kevés borsot. Összekeverjük, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük. Természetesen azonnal is fogyasztható, csak a káposzta harsogóbb lesz, nem lesz ideje kissé megpuhulni.