2013. augusztus 8., csütörtök

Szilvás gombóc


Nem szégyellem bevallani, hogy tegnap este óta szilvás gombócon élek. Egyszerűen nem tudom megunni. Egyáltalán nem nevezhető gyors vacsorának ez, de néha azért belefér. A munkás része szerintem a krumplit előkészíteni. Amikor már a gombócokat formázzuk el is felejtjük minden bajunkat meg hogy mennyi időt is töltöttünk a konyhában és csak a végeredményre várunk :)


Hozzávalók (26-30 gombóchoz):
kb. 1 kg krumpli (nálam főzés, hámozás után 950 g lett)
1 tojás
1-2 csipet só
1 ek. olaj
300 g tönköly finomliszt + még nyújtáskor is szükségünk lesz lisztre

kb. 400 g szilva (13-15 db)
fahéj, nyírfacukor, nádcukor vagy bármilyen cukor

120 g (tönköly) zsemlemorzsa
5-6 ek olaj

A krumplikat alaposan megmosom és héjában bő sós vízben puhára főzöm. Meghámozom és apró reszelőn lereszelem. Hagyom teljesen kihűlni.
Addig a szilvákat előkészítem. Megmosom, félbevágom, kimagozom.
Egy nagyobb fazékban vizet forralok.
Ha kihűl a krumpli, akkor hozzáadom a tojást, sót, olajat és a lisztet. A liszt mennyisége azért lehet eltérő krumpli fajtától függően. Gyúrható, de nem kemény tésztát kapok. Lisztes deszkán kinyújtom. kb. 4-5 mm vastagra majd akkora négyzeteket vágok, hogy a félszilvák elférjenek benne (kb. 8-9 cm-est). Mindenik gombócba kerül egy fél szilva, késhegynyi őrölt fahéj és fél tk. cukor. Gombócot készítek majd a vízben megfőzöm. Ha már feljöttek a víz tetejére, akkor hagyom még forrni egy keveset és csak utána forgatom meg a zsemlemorzsában. Amíg a gombócok főnek előkészítem a pirított zsemlemorzsát. Egy nagy serpenyőbe teszem a zsemlemorzsát és az olajjal összekeverem majd közepes lángon megpirítom. Ha a gombócok megfőttek, akkor megforgatom benne. Cukorral megszórva tálalom.
Valahogy hasonlóan készítették anno a nagymamáim, szerintem sikerült megközelítő ízt és állagot kihozni.