2013. augusztus 24., szombat

Csőben sült karfiol


Nekem a klasszikus rántott karfiol nagy kedvencem és a diós karfiolkrémlevest is szeretem. A színes karfiolokat már régebben is mutattam. Nem gyakran jutok hozzá, de amikor igen, akkor veszek belőle. Jópofa, hogy hőkezelés után is szépen megtartja belül is a zöld és sárga színét. Ezúttal csőben sütve, ahogy én szoktam készíteni.


Hozzávalók (4 főre):
2 pici karfiol vagy egy közepes (kb. fél kiló) - természetesen klasszikus karfiol is mehet bele
4 tojás
250 g zsíros tejföl
só, bors
tetejére bőven grana padano reszelve

A karfiolokat rózsáira szedem, megmosom és bő sós vízben megfőzöm (vagy esetleg szódabikarbónásban - ez azért jó, mert kevésbé lesz puffasztó a karfiol- pl. babáknak ez különösen jó). Én nem szoktam teljesen puhára főzni, hogy ne essen szét. Leszűröm.
A sütőt előmelegítem 220 fokra. Két kisebb tepsit (nálam ovális) kivajazok. Beleteszem a karfiolrózsákat. A tojásokat villával felverem majd hozzáadom a tejfölt. A karfiolokra öntöm. Sózom, őrlök rá borsot és megszórom bőven reszelt grana padano sajttal (parmezán is mehet, nekem éppen grana padano volt itthon). 30-35 perc alatt megsütöm (egy idő után mérsékeltem 200 fokra a hőfokot). Néha magvakat is szórok rá még sütés előtt: például napraforgóval, tökmaggal, szezámmaggal vagy lenmaggal igen finom.