2012. december 7., péntek

Színes karfiolsaláta


Ezek igazi colors in the kitchen darabok. Már csak a lila verziója hiányzik, azt sajnos élőben még nem láttam, pedig csodaszép színe van! Ha az ember utánaolvas/kérdez, akkor rájön, hogy ezek nem génmódosított darabok, hanem egyszerűen ilyenek. És ami a legszebb, hogy belül is ilyenek. A zöld és sárga karfiolom hőkezelés után is nagyon szépen megtartotta a színét.


Korábban a karfiol már bebizonyította nekem, hogy dióval igen jó párost alkot. Így az nem maradt ki. És hogy még színesebb legyen került bele egy kevés gránátalma. Öntetnek pedig egy egyszerű fokhagymás-joghurtos készült. Első körben magában ettem, aztán köretként ettük a maradékot szezámmagos bundában sült hal mellé. 


Hozzávalók (2-4 főre):
fél kiló karfiol
egy nagy marék dió (50 g)
1/4 nagy gránátalma (50 g)

100 g görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
só, bors


Mivel a 2 fős adaghoz a karfiolok felét használtam fel, így elkezdtem őket méregetni és érdekes megállapítás az, hogy a szokásos fehér mennyire tömör! Bár sokkal kisebb mint a sárga és a zöld, másfélszer olyan nehéz!
A karfiolt (karfiolokat) rózsáira szedjük és sós vízben 10 perc alatt puhára főzzük. Ne főzzük túl sokáig, mert szétfőhet. Mossuk át hideg vízzel, szűrjük le, majd tegyük félre. A diót vágjuk apróra (esetleg hagyhatunk 2-4 szemet egészben tálaláshoz). Serpenyőben vagy mikróban pirítsuk meg. A gránátalmát is tisztítsuk meg. Keverjük össze a salátát.
Készítsük el az öntetet. A fokhagymát tisztítsuk meg, préseljük. Keverjük össze a joghurttal és olívaolajjal. Sózzuk, borsózzuk ízlés szerint. Csak tálaláskor keverjük össze a karfiolsalátával.