2012. december 12., szerda

Pepparkakor, a svéd karácsonyi keksz


Nagyon szeretem ezt a fűszeres karácsonyi kekszet! Tavaly idő meg pocak miatt inkább megvettem az ikeában, de idén megsütöttem. Nagyon finom ropogós, fűszeres keksz. A titok abban rejlik, hogy tényleg vékonyra kell nyújtani, ahhoz, hogy 1-2 hét múlva is ropogós maradjon.
Felavattam hozzá az ajándékba kapott keksznyomdát is. Tényleg megérdemli a finom pecsétet! Sőt a nagyon nagyon finomat is, csak annyi nem fért volna el a kekszre :))) És hát ha már keksznyomda nem hagyhattam ki a colors in the kitchen feliratot sem. De ne is mondjam hogy giga kekszem lett! Olyan arasznyi hosszú. Kellett nekem ilyen hosszú blognevet választani! :)


A pepparkakorról tudni kell, hogy egyik nap állítjuk össze a masszát és másnapig hűtőben pihen, tehát úgy kezdjük el a kekszsütést lelkileg. Másik fontos dolog, hogy a receptben golden syrup  (cukorszirup, melasz) szerepel. Én Hollandiában ettem ebből sokat, palacsintára csurgatják. Most néztem utána és Budapesten viszonylag elfogadható áron beszerezhető pl. itt.
Vagy ha magad készítenéd el a golden syrupot, akkor tökéletes recept hozzá itt van. Anyósom már ki is próbálta, a leírt mennyiség negyedéből nagyjából 3 deci szirup lett.
És hogy mitől különleges ez a karácsonyi keksz? Hát a tejszíntől. Korábban még sose sütöttem olyan kekszet amiben tejszín szerepelt volna. Ettől igazán selymes különleges íze lesz.

Hozzávalók (ha jól emlékszem 60-80 darabhoz):
1 kk őrölt fahéj
1/2 kk őrölt gyömbér
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1/2 kk őrölt kardamom
1/4 kk őrölt szegfűbors
1 csapott kk szódabikarbóna
100 g vaj
120 g nádcukor
1 citrom reszelt héja
100 ml golden syrup
100 ml tejszín (jó zsíros, 30%)
350 g (tönköly)liszt



Összeállítjuk a tésztát majd folpackba csomagolva éjszakára hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán nyújtjuk 2 mm-re és kiszaggatjuk kedvünk szerint (eredetileg a pepparkakor olyan, mint a fenti képen) és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Bátran lehet lisztezni, nem árt neki, különben meg nagyon ragadós a tészta! Mindig csak kis adagot vegyünk ki a hűtőből, különben nagyon ragadós, lágy tésztánk lesz szobahőmérsékleten.
Előmelegített 180 fokos sütőben 7-9 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk a tepsiben kihűlni vagy rácson hűtsük. Jól zárodó dobozban hetekig eláll.

Eredeti recept Anne blogjában olvasható.