2012. december 18., kedd

Cukkini sajtos-magvas bundában mentás borsópürével tálalva



Ez a recept az Erdélyi Konyha szeptemberi számában jelent meg, viszont minden hozzávaló az év bármelyik évszakában beszerezhető, így akár az ünnepre is elkészíthetjük ezt a vegetáriánus fogást.  A ropogós cukkini magában akár tökéletes előétel is lehet.

Hozzávalók 4 főre:

Cukkinihez:
350-400 g cukkini (1-2 darab)
100 g reszelt sajt (pl. Gouda)
100 g fehér szezámmag
15 g fekete szezámmag
30 g arany lenmag
15 g tört lenmag
25 g napraforgómag
só, bors
2 tojás
egy kevés olívaolaj

Borsópüréhez:
600 g zöldborsó
3-4 szál menta
2 ek vaj
250-300 ml tej vagy tejszín



A cukkinit karikákra vágjuk és enyhén sózzuk. Ne hajszálvékonyra, inkább 5-6 mm vastagra. A sajtot és a magvakat összekeverjük. Természetesen bármilyen magvakat használhatunk, amik éppen rendelkezésünkre állnak. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A cukkini szeleteket előbb a tojásba majd a sajtos-magvas keverékbe mártjuk. Sütőpapírra helyezzük. Egy ecset segítségével enyhén megkenjük olívaolajjal (de ez akár el is hagyható). 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg sülnek a cukkinikarikák elkészítjük a borsópürét. 600 g megtisztított borsót puhára főzünk majd botmixerrel pürésítjük. Lehet enyhén darabosra hagyni. Hozzáadjuk a vajat és az apróra vágott mentát. Adunk hozzá tejet vagy tejszínt. Mennyisége attól függ ki mennyire szereti pépesre a pürét. Ízlés szerint sózzuk.