2012. december 1., szombat

Házi nutella / finetti (akár cukormentesen is elkészíthető)


Én Finettin nőttem fel. Mármint nálunk az volt kapható. Nem is tudom Magyarországon kapható-e, mert én nem igazán botlottam bele az évek során. Cserében itt van Nutella. Mindkettő finom, de merem azt állítani, hogy a házi még finomabb. Nem hiszitek? Próbáljátok ki! :)


Nekem még az is fontos, hogy ebben tudom mi van: csoki és mogyoró. Diabetikusan is elkészíthető megfelelő csokival. Tény, hogy nem lesz annyira selymes. Talán ez az egy pont szól a házi ellen. Legalábbis az én aprítógépem nem tudta teljesen eltüntetni a mogyorót, de azért egész jó lett: krémes, kenhető.
A recept kisebb módosításokkal Lila Fügétől származik.

Hozzávalók (kb fél literhez):
400 g tejcsokoládé
200 g törökmogyoró
3 ek olaj (mogyoróolaj vagy egyéb semleges ízű)
2 ek kakaó

A mogyorót 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megpirítjuk majd ledörzsöljük  a barna héját (papír törlőkendővel). A csokoládét mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk. Aprítógépben a mogyorót pulzálva aprítjuk majd hozzáadjuk a csokit, olajat és a kakaót. Érdemes jó sokáig aprítani a gépben, hogy minél selymesebb legyen. Mindenképpen ne folyamatosan, hanem pulzálva csináljuk, nehogy leégjen a gépünk! Ha készen van töltsük üvegekbe és szobahőmérsékleten tároljuk.
Fogyasszuk friss kenyérrel, palacsintával vagy használjuk sütésre, akárcsak a bolti mogyorórémet.