2020. május 2., szombat

Sajtos perec


A gyerekek a pékségi sajtos perecet hiányolták itthon. Hát rávettem magam és megsütöttem. Azt hittem sokkal bonyolultabb ez, sokkal több időt igényel, de nem! Gyorsan elkészül! Szóval, ha nálatok is helyreállt az élesztő helyzet, akkor próbáljátok ki! 


Hozzávalók (8 perechez, közepes méretű, 4-4 fért el egyszerre a sütőm nagy tepsijében):
250 ml langyos tej
1 tk. cukor
25 g friss élesztő (vagy 1 instant, 9 grammos)
500 g (tönköly) finomliszt
1 tk. só
80 ml olaj
100 ml langyos víz

tetejére 1 kissé felvert tojás+ 100-150 g reszelt sajt (nálunk éppen trappista)


A langyos tejben elkeverem az élesztőt és a cukrot és hagyom felfutni 5-10 perc alatt. Közben kimérem a lisztet, beleszórom a sót, hozzáadom az olajat és a langyos vizet. Beleöntöm a tejes-élesztős keveréket és a robotgép dagasztókarjával nagyjából 5 perc alatt egy puha bucit dagasztok belőle. Lefedve a kikapcsolt sütőbe vagy mikróba teszem és hagyom duplájára kelni (nálam 30 perc volt).
Nagyjából 900 g tésztánk lesz, ezt mérleg segítségével 8 részre osztom (110-115 g per darab).
Minden tésztadarabból egy kis téglalapot formázok és mintha a kakaós csigához készülnék szorosan feltekerem, mindig megnyomkodva a tésztát. Aztán elkezdem sodorni és olyan 40 cm hosszú tésztát formázok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és perecet formázok, a végeit alulra teszem. Hagyom 20-30 percet kelni. Mind a 8 perecet elkészítem. Előmelegítem a sütőt 210 fokra (légkeveréses). Egy tojást felverek kissé villával, ecsettel bekenem a pereceket, majd bőven szórok rá reszelt trappistát (érdemes tényleg jó sokat szórni, többet mint itt a nyers pereces képen láttok), már ha szeretitek a lefolyt megsült sajtot. Az előmelegített sütőben 13-15 perc alatt aranybarnára sütöm.
 Recept kisebb változtatásokkal innen