2020. május 28., csütörtök

Patrik 1 éves - Babatorta


Gyorsan elrepült egy év, Patrik 1 éves lett. Ezzel az egyszerű bababarát tortával ünnepeltük. Eleinte aranyosan csak kerülgette, nem az a maszatolós fajta kisgyerek :D Ha kicsit beleért a keze, már kérte, hogy töröljem le :)

A tortalap vegán, tehát nem tartalmaz sem tejet, sem tojást és ráadásul cukormentes is, egy kevés juharszirup van benne, de frissen facsart almalevet is tehetünk helyette.
Mivel Patrik már eszik tejterméket, így a krém mascarponeval készült, de ha maradnánk a vegán vonalon, akkor kókuszjoghurt, vagy kókusztejszín kerüljön bele.


Hozzávalók (18 cm-es tortaformába, 8 szelethez):
40 ml kókusztej
3 érett banán (300 g)
4 ek. olívaolaj
4 ek. agavé vagy juharszirup
60 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
120 g tönköly finomliszt
3/4 tk. foszfátmentes sütőpor
1/2 tk. szódabikarbóna

Krémhez: 250 g mascarpone+200 ml tejszín kemény habbá verve+1/4 vaníliarúd kikapart magjai+ egy kevés rizsszirup (lehet juharszirup vagy méz is). Ha vegánnak akarjuk a tortát, akkor kókuszjoghurt vagy kókusztejszín szuper választás hozzá.

A tortalaphoz a sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréses). A tepsibe sütőpapírt teszek alulra. Turmixgépben a banánt a kókusztejjel, olajjal és juharsziruppal turmixolom. Hozzáadom a liszteket és a sütőport, szódabikarbónát. Alaposan elkeverem, majd tepsibe teszem. Nagyjából 40 perc alatt sül meg, de mindenképpen tűpróbával érdemes ellenőrizni, ugyanis minden sütő más.
Ha készen van, hagyom a tortalapot teljesen kihűlni, majd 3 egyforma vastag lapot vágok belőle, a púpos tetejét nem használom fel.
A krémhez a mascarponet, rizsszirupot és vaníliát összekeverem, majd óvatosan egy spatula segítségével beleforgatom a kemény tejszínhabot.
Megtöltöm a tortát és rövid időre hűtőbe teszem, vagy akár azonnal is tálalhatom. Ha a nagyoknak nem elég édes, akkor kínálhatunk mellé például egy kevés áfonyalekvárt.