2020. május 1., péntek

Kakaós csiga


Korábban az ikeás alaptésztából készült nálam a kakaós csiga. Az egy tojásmentes, vajas alaptészta és sütés előtt tojással megkenjük a csigákat. Ez egy másik verzió, itt sütés előtt nem kenjük le a csigákat tojással. A tésztájába kerül tojás, vaj és olaj is. Sok helyen olvastam, hogy az olajtól még könnyebben kezelhető a tészta. Illetve ezúttal egy videóban látott módszert alkalmaztam, miszerint a feltekert csiga végét a csiga aljára rögzítem, így sütés közben biztos nem fog szétnyílni a kakaós csiga. Ha tehetitek használjatok hozzá friss élesztőt, sokkal gyorsabban megkel a tészta és gyönyörű csigáitok lesznek! Illetve ebben a receptben az a jó, hogy este dagasztjátok, kicsit szobában kelesztitek, majd éjszakára mehet a hűtőbe. Reggel máris lehet csigákat formázni és mehet a sütőbe! Természetesen a hűtős rész kimaradhat, nem feltétele a csodaszép csigáknak. A dalgona kávé hozzá így készült (1 ek kávé, 1 tk. cukor, 2 ek. forró víz). 


Hozzávalók (20-22 kisebb csigához - 2 tepsihez):

Tészta:
250 ml langyos tej
25 g friss élesztő (vagy 1 zacskó instant - 9g)
1 tk. cukor
500 g (tönköly) finomliszt
40 g cukor
csipetnyi só
1 nagy tojás (L-es)
70 g olvasztott vaj
70 ml olaj

Töltelék:
140 g enyhén olvasztott vaj, nem teljesen folyós
210 g cukor (12 ek.)
6 ek. holland kakaó (60 g)


A reggeli kakaós csiga evéshez este kell előkészülni: a 250 ml langyos tejben elkeverem a teáskanálnyi cukrot és a 25 g friss élesztőt. Hagyom felfutni 5 percig, addig egy nagy tálba kimérem az 500 g lisztet, a 40 g cukrot, csipetnyi sót, 1 tojást, 70 g olvasztott vajat és 70 ml olajat. A tálba öntöm az élesztős tejes keveréket is, majd a robotgép dagasztó karjával nagyjából 5 perc alatt egy puha bucit dagasztok belőle. Lefedem és szobahőmérsékleten hagyom duplájára kelni (40-50 perc), majd lefedve éjszakára hűtőbe teszem. (A hűtős lépés nem kötelező, kelesztés után azonnal is süthetitek)
Reggel gyorsan előkészítem a tölteléket: a vajat kissé megolvasztom (nem teljesen folyósra), elkeverem benne a cukrot és a kakaót.
A tésztát ketté osztom és enyhén lisztezett felületen A4-esnél kicsit nagyobb téglalapot nyújtok belőle (viszonylag vékonyra kell nyújtani). Megkenem a kakaós töltelék felével, szorosan feltekerem és 3 cm-es darabokat vágok éles késsel. Nekem egy rúdból 10-11 darab lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem úgy, hogy minden csigaszár végét a csiga aljára rejtem. Ezáltal biztos nem fog szétnyílni sütés közben a csiga. Hasonlóan járok el a massza másik felével, abba kerül a maradék töltelék. Azt egy második tepsibe teszem. A csigákat letakarom konyharuhával és 20-30 perc alatt hagyom duplájára kelni. A sütőt előmelegítem 180 fokra és nagyjából 25 perc alatt aranybarnára sütöm. Sok receptben ha kihűl ilyenkor porcukrot szórnak rá. Nem szeretem a porcukrot, meg szerintem bőven elég édes, de járjatok úgy el, ahogy nektek jó.
Másnap is puha, de akár mikróban újra lehet melegíteni 15-20 másodperc alatt.
Ha a nagy kakaós csigákat szeretitek, akkor ebből a tésztaadagból 12-14 darab készüljön.