2020. április 22., szerda

Dalgona kávé


Már hetek óta a gasztroblog világ dalgona kávé lázban ég. Én először instagramon láttam Hummingbirdhigh dalgona kávé receptjét. Akkor ki is próbáltam és instagramra felkerült róla a fénykép.
Aztán azóta sokat variáltam rajta. De először is vissza a dalgonához. Tulajdonképpen ez egy kávéhab, amit a (jeges, de akár meleg) tej tetejére kanalazunk. A tej lehet kókusztej vagy egyéb növényi tej is. Egy szuper kávéhab, amit süteményekre is el tudok képzelni, muffinokra, kekszek közé, vagy a reggeli chia puding és zabkása tetejére. Kávérajongók lehet elképednek rajta, ugyanis ez csakis instant kávéból működik. A darált IGAZI kávé ehhez nem lesz jó!
Az eredeti recept szerint egy az egy arányban kerül bele instant kávé, cukor és forró víz (fontos, hogy tényleg forró legyen!). Robotgéppel, tejhabosítóval, de akár kézi habverővel is csodaszép habot lehet belőle varázsolni. Nos ez egy jó kemény krém lesz. És itt jött egy két variálási lehetőség, ugyanis nekem egyrészt túl édes volt és túl kemény, tehát éreztem mehetne bele még víz.


Az eredeti receptben két kávéhoz: 2 ek. instant kávé, 2 ek. cukor és 2 ek. forró víz van. Próbáljátok azt is ki, mert tényleg selymes, kemény habot kaptok.
Aztán egy kicsit könnyedebb változata készült nálam: 2 ek. instant kávé, 1. ek. cukor és  4 ek. forró víz.
A képen látható pedig egész habszerű: 3 tk. instant kávé, 1 tk. cukor, 9 tk. forró víz. Ennél több vizet nem igazán bír el ennyi kávé, többel már víz (kávé) marad az alján.
Akik kerülik a cukrot azoknak jó hír az, hogy cukor nélkül is működik. Az más dolog, hogy szerintem ez édesen finom :)
A bögrébe teszünk hideg vagy meleg tejet és arra kanalazzuk a kávéhabot.