2020. április 5., vasárnap

Narancsos máktorta


A korábban bevált mákos piskótába ezúttal narancskrém került. Andris szülinapját ünnepeltük még március elején ezzel a tortával (is).


Hozzávalók (20 cm-es tortakeretbe):

Mákos piskóta:
6 nagy tojás (L-es) (nagyjából 300 g - 180 g fehérje+ 120 g sárgája)
12 ek. cukor (230 g)
12 ek. olaj (100 g )
1 tk. sütőpor
12 ek. darált mák (Aldiban kapható kész darált mákot használtam, ez azért nincs túlságosan megdarálva) (120 g )
6 ek. tönköly finomliszt (200-210 g)


Narancskrémhez:
2 narancs reszelt héja+leve
100 g nádcukor
3 nagy tojás (L-es)
50 g vaj

250 g mascarpone
200 ml tejszín kemény habbá verve
1/4 zselatin fix


A mákos piskótával kezdek. A sütőt előmelegítem 180 fokra. 20 cm-es tortakeretet előkészítek, aljába sütőpapírt teszek. A 6 tojást szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, majd az olajat kanalanként. Félreteszem a robotgépet és spatulával óvatosan beleforgatom a sütőport, darált mákot és az átszitált lisztet. Tepsibe egyengetem, majd nagyjából 30-40 perc alatt megsütöm. Mindenképpen tűpróbával ellenőrzöm, hogy készen van-e. A piskótám szép egyenes felületű lett. Ha kihűl négy egyforma vastagságú tortalapot vágok belőle.
Elkészítem a narancskrémet is. A narancsok levét és reszelt héját a cukorral és vajjal egy lábosba teszem. Összemelegítem addig, hogy a cukor és vaj is elolvadjon. A tojásokat egy tálkában villával kissé felverem. A narancsos-cukros-vajas keveréket leveszem a tűzről és habverővel hozzákeverem a tojásokat. Alacsony lángra visszateszem és addig kevergetem, míg sűrű krémet nem kapok. Nem cél a tojásokból rántottát készíteni, ezért alacsony lángon készítsük. Ha elkészült a narancskrém, akkor átpasszírozom egy sűrű szitán. Hagyom teljesen kihűlni.


A krémet véglegesítem. Robotgéppel összekeverem a kihűlt narancskrémet a mascarponéval, beleszórom a zselatin fixet, majd spatulával beleforgatom a kemény tejszínhabot.
Összeállítom a tortát.
Egy tortakeretbe fóliát teszek (hogy később könnyű legyen elválasztani), bele a legalsó tortalapot úgy, hogy egy kevés krém körül tudja ölelni.  A krémből 2 evőkanálnyit félreteszek, azzal fogom a tetejét dekorálni. Beleteszem a krém negyedét, jön a második lap, rá a krém és így tovább, míg a torta tetejére is rákerül az utolsó negyed adag krém. Villával csíkokat mintázok bele. Hűtőbe teszem éjszakára dermedni. másnap elválasztom a kerettől. A tetejére habzsákból krémet nyomok, szórok rá kevés mákot. A torta oldalát egy éles késsel körbekenem, hogy szép sima legyen a felülete. Mákot szórok az oldalára az alsó részére.