2020. március 29., vasárnap

Pekándiós és fahéjas csiga


Amióta a gyerekek itthon vannak kénytelen vagyok többet  sütni és főzni. Uzsonnára készült, felhasználva a maradék Aldis pekándiót (ennek hiányában dió, mandula, mogyoró is szuper, de ki is hagyhatjuk belőle). A többi viszont szükséges ahhoz, hogy finom puha, ragadós csigákat kapjunk. Másnap is tökéletes, akár mikróban 10-15 másodperc alatt fel is lehet melegíteni és akkor frissé varázsoljuk.


Hozzávalók (12 nagy csigához egy nagyjából 20x30 cm-es tepsibe):

Tészta:
150 ml meleg tej
1 zacskó szárított élesztő
450 g (tönköly) finomliszt
60 g cukor
2 csipetnyi só
2 nagy tojás (L-es), villával enyhén felverve
130 g olvasztott vaj

Juharszirupos máz az aljára (ami kiborítva a tetején lesz):
100 ml juharszirup
60 g nádcukor
80 g vaj

Fahéjas töltelék:
100 g vaj
100 g nádcukor
2 tk. őrölt fahéj

120 g aprított pekándió


A kelt tésztához a tejet egy bögrében megmelegítem, hozzáadom az élesztőt és hagyom kissé felfutni. Egy nagy tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a cukrot, a sót, a kissé felvert tojásokat, az olvasztott vajat, végül hozzáadom a tejes élesztőt. A robotgép dagasztókarjával dolgozom, 5-7 perc alatt egy szép fényes bucit dagasztok belőle. Lefedve hagyom kétszeresére kelni, nagyjából 1 óra alatt.
Elkészítem a juharszirupos, cukros szirupot. A juharszirupot, a cukorral és a vajjal összeforralom egy lábasban. A tepsit kibélelem sütőpapírral (így egyszerűbb lesz a végén a csigákat kiborítani).
Elkészítem a fahéjas tölteléket: a vajat kissé megolvasztom (csak puhára, helyenként folyósra, nem teljesen), hozzákeverem a cukrot és a fahéjat. A pekándiót késsel aprítom.


A sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntöm a juharszirup, vaj és cukor keveréket.
A tésztát lisztezett felületen egy nagy téglalappá nyújtom (dupla olyan hosszú legyen mint széles és kb. 1-1.5 cm vastag. A fahéjas, cukros vajas keveréket eloszlatom a tésztán, úgy hogy egy hosszanti csíkot a kelt tésztából szabadon hagyok, ott fogom zárni a feltekerést. Megszórom a pekándióval. Szorosan feltekerem majd éles nagy késsel félbe vágom, újra félbe (4 egyforma hosszú feltekert tésztám lesz), azokat meg háromba, így pontosan 12 csigám lesz. A tepsibe teszem, nagyjából egymás mellé, kisebb hézagot hagyva, ahogy adja magát. Konyharuhával lefedve 40-50 perc alatt duplára kelesztem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A megkelt csigákat 20 percre sütőbe teszem, majd lefedem sütőpapírral és újabb 15 percet sütöm. Kiveszem és hagyom pár percet hűlni, majd egy rácsra kiborítom. Kávé, kakaó mellé tökéletes.


Jó étvágyat!


Recept kisebb változtatásokkal innen.