2022. január 24., hétfő

Tiramisu torta




Puha kakaós piskótán lágy krém, közötte kávéba áztatott babapiskóta.


Hozzávalók (26 cm-es tortához) :

Kakaós piskóta (26 cm-es tortaforma) :
2 L-es tojás
80 g cukor (4 ek.)
40 g olaj (4 ek.)
1/4 tk. (foszfátmentes) sütőpor
25 g holland kakaópor (2 púpozott ek.)
45-50 g (tönköly) finomliszt (3 csapott ek.)

Krém:
Vanília puding:
4 tojás sárgája
50 g cukor
40 g keményítő 
600 ml zsíros tej
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 tk. vanília kivonat 

300 ml tejszín 
250 g mascarpone 
1 csomag zselatin fix

100-120 g babapiskóta 
3-4 dl kávé (nálam gyerekek miatt koffeinmentes) 
tetejére holland kakaópor és habcsókok


A kakaós piskótával kezdek. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A tepsibe sütőpapírt teszek. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, majd az olajat. Ekkor félreteszem a robotgépet és spatulával beledolgozom az átszitált sütőpor, liszt és kakaó keveréket. Spatulával vagy kenőkéssel a formába egyengetem. 15-20 perc alatt megsütöm, mindenképpen fogpiszkálóval érdemes ellenőrizni. Ha megsült, akkor hagyom teljesen kihűlni. Levágom a púpos tetejét, csak az egyenes tortalapot használom fel. 
A krémhez elkészítem a pudingot: egy lábasban 5 dl tejet melegítek, egy másik nagyobb lábasban egy habverő segítségével csomómentesre keverem a tojás sárgákat, cukrot, keményítőt és a 1 dl tejet majd hozzáadom a vaníliát. Hőkiegyenlítést végzek: óvatosan, apránként a forró tejet a tojásos keverékhez öntöm. Megy vissza közepes lángra, folyamatosan keverem míg besűrűsödik. A kész pudingot átszűröm és hagyom teljesen kihűlni. 700 g pudingom lett. 
A krémhez a hideg pudinghoz keverem a mascarponet és a zselatin fixet. A tejszínt kemény habbá verem majd spatula segítségével óvatosan a krémhez keverem.
Összeállítom a tortát: 26 cm-es keretet egy tálra teszem, beleteszem a kakaós piskóta lapot, wax fóliát teszek körbe (így majd egyszerűbb elválasztani a krémes tortát a kerettől). A tortalapra egyengetem a krém felét. A babapiskótákat kávéba mártom és szorosan egymás mellé a tortára sorakoztatom. Ha szükséges kisebb darabokat is török, hogy szépen kitöltsék a torta felületét a kávéba mártott piskóták. Aztán megy rá a maradék krém, elegyengetem. Egy éjszakára hűtőbe teszem. Tálaláskor szitálok rá kakaót és habcsókkal dekorálom.