2022. január 1., szombat

Kacsa rillette

Ünnepi vacsora volt ez. Pisztáciás, mazsolás kacsa rillette házi aszalt paradicsommal tálalva. 


Hozzávalók (2 kis üveg, 4 adag) :

250 g kacsa (1 mell és 1 comb)

50 g sós pisztácia

50 g sultana mazsola

kacsazsír 

kakukkfű

A rillette amolyan pástétom, amit friss kenyérrel vagy pirítóssal jó tálalni. Szuper előétel, de akár egy hidegtál eleme is lehet. Igazán ünnepi fogás és egyszerű elkeszíteni. 
Akkor érdemes készíteni, ha egyébként konfitált kacsa comb/mell van betervezve, ugyanis abból érdemes 2-vel többet számolni.
A konfitálásról röviden: lassan zsírban sütjük a húst. Én egy nagy fedeles tepsibe  3 doboznyi kacsazsírt tettem (800-900g), ha elolvadt a zsír mentek bele a megtisztított sózott bőrös kacsacombok és mellek - a tepsimbe 6 comb+2 mell fért el. Tettem bele kakukkfüvet. Fontos, hogy a zsír elfedje a húst! Lefedve ment 140 fokos sütőbe nagyjából 3 órára. Félidőben fordítottam a húst. Nagyon puha, omlós a végeredmény. Ha főételnek tálalom, akkor lecsöpögtetem és forró száraz serpenyőben ropogósra sütöm a bőrét tálaláskor. 
A rilletthez 1 comb és egy mell lett felhasználva, bőr és csont nélkül nálam 250 g. Apróra vagdostam. Hozzáadom az aprított sós pisztáciát és az apróra vágott mazsolát és egy kevés kakukkfüvet. Összekeverem, ha szükséges sózom és adok hozzá némi zsírt. Üvegekbe szedem, tetejére zsírt kanalazok. Érdemes előre elkeszíteni, hogy összeérjenek az ízek. Házi aszalt paradicsommal találtam. 





 Recept innen