2020. április 14., kedd

Csokis-narancsos kalácsbucik mandulával, kardamommal


Nagyon puha,vajas kalácsbucik vagy bukták. Jó sok csokival, naranccsal és kardamommal.


Hozzávalók (16 darabhoz, 23-25 cm-es négyzetes tepsibe - négyzetes tepsi hiányában lentebb látjátok az én megoldásomat :D ):

350 g (tönköly)finomliszt
1 zacskó szárított élesztő (9 g)
1/4 tk. só
50 g cukor
50 g őrölt mandula
1 nagy kezeletlen narancs reszelt héja
130 ml tej
1/2 kk. őrölt kardamom
2 tojás
100 g puha vaj
100 g tejcsoki aprítva (nálam Callebaut csokilencse)

1 tojás megkenni

Máz: 100 g porcukor+ 1 kezeletlen narancs reszelt héja + 1/4 kk. őrölt kardamom+ 2-3 ek. narancslé (vagy víz)

aprított mandula a tetejére


Az élesztőt a meleg tejben felfuttatom, hozzáadom a két (villával kissé felvert) tojást. Egy dagasztótálba kimérem a lisztet, cukrot, mandulát, hozzáadom a sót, narancshéjat, kardamom fűszert. Kimérem a vajat és a csokit is. A lisztes részhez hozzáöntöm a tejes-élesztős-tojásos keveréket. A robotgép dagasztókarjával néhány perc alatt dagasztom, majd adagonként a vajat is beledolgozom és a csokit is. A végén egy puhább bucit kapok. A dagasztótálat lefedem. (Nem bekapcsolt) sütőben vagy mikróban kelesztem 1-2 órán át, míg duplájára nem kel. Egy kanállal aztán kissé beledolgozok, éppen csak, hogy a tészta újra összeessen. Ezúttal megy a hűtőbe további 1.5-2 órára, míg ott újra duplájára kel (a tál legyen fedett).


Előkészítem a tepsit a sütőpapírral (ha nincs négyzetes tepsi, akkor a fentebbi kép alapján leválasztok egy részt :) ). Kiveszem a tésztát a hűtőből és 16 (56-58 grammos) egyforma méretű bucit formázok belőle. Érdemes Limara zsemleformázása szerint csinálni, úgy még szebbek lesznek (sajnos csak utólag jutott eszembe milyen jó is lett volna). A videó 2 perc 5 másodperce körül indul a formázás. Semmiképpen se lisztezném annyira ezt a bucit.
A bucikat a tepsibe teszem, kicsit távol egymástól, hogy kitöltsék a tepsit. Letakarom konyharuhával és nem bekapcsolt sütőbe teszem további 1-2 órára, míg a bucik duplájára kelnek. Ha megkeltek, akkor kiveszem őket a hideg sütőből, azt bekapcsolom 180 fokra. A bucik felületét egy kissé felvert tojással megkenem. 180 fokon 10 percet sütöm, majd mérsékelem 160 fokra a hőmérsékletet és további 15 percet sütöm. Ha készen van, akkor elkészítem a mázat: a porcukrot, őrölt kardamomot, narancshéjat és narancslevet/vizet összekeverem. Ecset segítségével megkenem az aranybarnára sült bucikat. Szórok rá aprított mandulát. Másnap is tökéletes, akár mikróban néhány másodperc alatt újra frissen sültté lehet varázsolni.


Ottolenghi féle recept, kisebb módosításokkal (pisztácia nem volt itthon, így került bele a mandula)