2014. július 11., péntek

Céklalevélből főzelék


Történt ugyanis, hogy múlt héten ismerősök jöttek Budapestre és megkérdezték szüleim nem-e akarnak csomagot küldeni nekünk. Telefon anyuméknak, mondom nekik maximum a kudui (Várkudu, nagyszüleim ott laknak) kertből küldjenek egy-két zöldséget. Aztán történt az, hogy érkezett egy hatalmas kék ikeás szatyor méretű csomag, amit két pasi bírt el, tele sok finomsággal :)

Elsőként a céklalevelekkel akartam valamit kezdeni, mert azok gyorsan megadják magukat. Lett belőle főzelék. Grillezett sajtot és pirított diót kínáltam hozzá.


Hozzávalók (2-3 adaghoz):

1 csokor céklalevél (nálam 3 cékla levelei)
2 gerezd fokhagyma
egy kevés olívaolaj
só ízlés szerint
2-3 krumpli
1 ek. vaj

tálaláshoz pirított dió és grillezett Halloumi sajt (nagyjából adagonként 2-3 szelet sajt)


A burgonyákat meghámozom, apróra vágom és bő sós vízben (vagy zöldségalaplében) puhára főzöm. Turmixolom úgy, hogy megfelelő állagú legyen (előbb kevesebb főzővízzel, hogy nehogy túl folyós legyen). Adok hozzá egy evőkanálnyi vajat.
A céklaleveleket megmosom, megszárítom és csíkokra vágom, szárát apróbb darabokra. A fokhagymát meghámozom, megmosom és apróra vágom. A fokhagymát az olajon kissé átsütöm, majd hozzáadom a felaprított céklaleveleknek előbb a szárát, majd 2-3 perc után a leveleit is és további néhány perc alatt kissé átsütöm. Ízlés szerint sózom Én ropogóson szeretem a szárát, szóval nem sütöm túl, de ez ízlés kérdése. 


A sajtszeleteket is 1-2 perc alatt megsütöm, illetve egy száraz serpenyőben a diót is megpirítom. A krumplira halmozom a fokhagymás céklaleveleket és a grillezett sajttal és dióval tálalom. Természetesen tálalás előtt is összekeverhető a krumplis és céklaleveles rész (mint a lentebbi képen).