2020. szeptember 9., szerda

Flódni kifli


 

A kiflik teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és zabpehelyliszttel készültek. A flódnihoz híven van benne jó sok töltelék: mák, dió, alma és házi cukormentes szilvalekvár. Másnap is puha, harmadnapra már nem tudom :)

A liszteket kedvünk szerint variálhatjuk, csak figyelni kell arra, hogy dagasztáskor egy puha bucit kapjunk, tehát ha szükséges adjunk még hozzá tejet. A kelesztés ezúttal hűtőben történik, úgy sokkal könnyebb lesz a hideg tésztával dolgozni.


Hozzávalók (16 nagyobb kiflihez - természetesen kisebbek is készülhetnek, csak akkor a töltelék mennyiségét arányosítsuk a kifliben):

Tészta:
50 g zabpehelyliszt
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g tönköly finomliszt
25 g friss élesztő
125 g puha vaj
150 ml langyos tej
2 tojás
3 csapott ek. cukor
csipetnyi só

Mák töltelék:
60 g víz
60 g cukor
90 g darált mák (Aldis, ez nem túl apróra darált) 
csipetnyi fahéj
1/2 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja

Alma töltelék:
2 alma hámozva, nagyra reszelve (200 g)
1/4 tk. fahéj

50 g pirított dió
20 g cukor (1 ek.)

kb. 8 ek. szilvalekvár (ha lehet akkor az üstben főtt kemény, cukormentes)

1 tojás megkenni a kifliket


A tésztához az élesztőt a langyos tejjel összekeverem. Egy nagy tálba mérem a liszteket, cukrot, sót, vajat, tojásokat majd hozzáadom az élesztős tejet és kézi robotgépem dagasztókarjával egy puha bucit formálok belőle nagyjából 5 perc alatt. Lefedem és hűtőbe teszem.
A mák töltelékhez a cukrot a vízzel egy lábosban összeforralom, hozzáadom a mákot, fahéjat és a citromhéjat. Alaposan összekeverem, majd hagyom kihűlni.
A serpenyőben megpirított és kihűlt diót és cukrot aprítógépben darálom.
A nagyra reszelt almát és a fahéjat egy lábosba teszem és pár perc alatt összesütöm, azt is hagyom kihűlni.
Ha duplájára kelt a tészta (nálam 2 óra), akkor kiveszem és kettéosztom (nagyjából 400-400 g tészta). A maradék tészta megy vissza felhasználásig a hűtőbe. Enyhén lisztezett felületen egy kört nyújtok kb. 3-4 mm vastagra. 8 körcikket vágok. Mindenikre kanalazok 1 teáskanálnyi szilvalekvárt, mákot, almát és diót. Próbálom kissé eloszlatni a tölteléket, de vigyázni kell leginkább a tészta végén legyen töltelék, hogy ne szakadjon ki, amikor szorosan feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a 8 kiflit. A kissé felvert tojással ecsettel megkenem. 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm (nálam 15 perc). A kiflikre akár kívül is szórhatunk cukros diót. Ismétlem a maradék tésztával, abból is 8 kiflit sütök. Most már csak türelmesnek kell lenni, hogy kissé kihűljön. 
A töltelék így jó sok, nem lesznek tökéletesek a kiflik, de annál finomabbak. Én nem tennék kevesebb tölteléket, kár lenne. A töltelékekből maradt egy kevés, de az kanalazva elfogyott :)