2020. szeptember 20., vasárnap

Aranygaluska

 


Aranygaluska, ahogy nálam készül. Nem sok újítással a klasszikushoz képest, csak annyi, hogy fele arányban teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült. Természetesen mehet csak finomliszttel is, de akkor figyelni kell a folyadékra, valószínű egy picit kevesebb tejet kell majd használni.
Vaníliasodó, vagy egy hígabb vaníliapuding kötelező mellé. No meg egy tejeskávé.

Hozzávalók:
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
250 g tönköly finomliszt
25 g friss élesztő
50 g cukor
300 ml langyos tej (330 g) 
2 tojás sárgája
70 g puha vaj
csipetnyi só
1 kezeletlen citrom reszelt héja

300 g darált dió
70 g porcukor
100 g olvasztott vaj 


A langyos tejet az élesztővel összekeverem. Hagyom 5-10 percet, addig egy nagy tálba kimérem a liszteket, hozzáadom a cukrot, a tojássárgákat, a puha, mikróban kissé megolvasztott vajat, a sót és a reszelt citromhéjat. Végül hozzáadom az élesztős keveréket. Kézi robotgépem dagasztókarjával nagyjából 5 perc alatt egy puha fényes bucit dagasztok.
Amennyiben csak finomliszttel készül érdemes figyelni, hogy ne a teljes tejet öntsük bele, hanem mondjuk 250 ml-t és ha szükséges, akkor adjuk hozzá a maradékot. A buci legyen puha, de ne ragadjon túlságosan a dagasztótál falához. Letakarom és nagyjából 1 órát kelesztem. Mikróban vagy a (nem bekapcsolt) sütőbe szoktam tenni, ott huzatmentes és gyorsan megkel a tészta.
Előkészítem a diót, összekeverem a porcukorral, a 100 g vajat pedig megolvasztom.
Ha szépen felnőtt a tészta, akkor lisztezett felületre kiveszem, kicsit átgyúrom majd nagyjából 1 cm vastagra kinyújtom és négyzeteket vágok, majd azokból bucikat, gömböket formálok. Ping pong labdányit, de akár kisebbek is lehetnek, ahogy szeretném az aranygaluskát méretezni.
Egy mélyebb tepsibe sütőpapírt teszek és jól megszórom az alját a cukros dióval (úgy könnyebb lesz kivenni a megsült aranygaluskákat). A megformált tésztalabdát az olvasztott vajba mártom majd a cukros dióba és aztán mehet a tepsibe. Szépen a megdiózott labdák egymás mellé sorakoznak a tepsibe. Nálam két réteg lett, de ha kicsik a labdák 3 réteg is mehet. Fontos, hogy a tepsi megfelelően nagy legyen, számolni kell azzal, hogy felnőnek. Ha maradna dió vagy olvasztott vaj, azt a végén a tetejére szórom.
Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Az aranygaluskákat nagyjából 35 perc alatt aranybarnára sütöm (sütőtől függ, hogy 30-40 perc kell). Én félidőben tettem egy sütőpapírt a tetejére, mert felül túlságosan pirult és ugye belül még nem sült meg.
Amíg sül az aranygaluska elkészülhet hozzá a szósz. Vaníliasodóval szokás tálalni. Recept ITT. De ha nincs otthon sok tojássárgája, vagy éppen sietünk, akkor 2 vaníliapuding is tökéletes lesz. Én a főzés nélküli Gála pudingot szeretem, ahhoz több tejet teszek (2 pudinghoz 1.2-1.3 liter tejet), ha túl sűrű akkor löttyintek még hozzá tejet, hogy inkább szósz legyen, mint puding.
Ha megsült, akkor jó sok vaníliasodóval tálaljuk. Ha másnapra is marad aranygaluska, akkor mikróban 15-20 mp alatt érdemes melegíteni, mert akkor újra nagyon puha lesz, mintha akkor sült volna, de szobahőmérsékleten is puha, élvezhető. Harmadik napon már nem tudom, nálunk elfogyott másnap :)