2020. október 1., csütörtök

Szarvasgomba

 


Gyerekkoromban Várkuduban (Erdély) sokat jártunk gombászni. Mindig volt hozzáértő kísérőnk. A zsákmányból sokszor panírozott gomba készült, vagy a klasszikus erdélyi gombapaprikás (ami tejfölös és nincs benne paprika, ITT a receptje).
 A szarvasgomba gyűjtés viszont teljesen más műfaj, azt nem úgy űzi az ember, hogy egymaga kimegy az erdőre-mezőre. Szakértőre kell bízni, ők kutyákkal tudják hol vannak a megfelelő helyek. Szarvasgombát csakis hozzáértőtől érdemes venni.
Ajándékba kaptam a szarvasgombákat és jó volt kicsit itthon kísérletezni vele. Több mindent kipróbáltam: egyrészt puha vajba kevertem a lereszelt szarvasgombát (100 g vajhoz egy fél szarvasgombát, ezek diónyi méretűek). Ez pirítóson nagyon finom.
Aztán tettem a szarvasgombás üvegbe néhány tojást és hagytam ott állni 1-2 napot. Nálam tükörtojás készült, de rántotta is szuper. Pirított rozskenyérre tettem a tükörtojást, ment rá néhány leheletvékony szelet szarvasgomba, jó sok paradicsom, egy kevés petrezselyem, sóztam és máris tálaltam.
A szarvasgombás ételeket nem szabad túlgondolni, a legegyszerűbb fogásokban érvényesül a legjobban (főleg tésztás, krumplis és tojásos ételekben). Olajba is lehet tartósítani, bár nekem a vajban tovább megtartotta aromáját és azt akár kenyér mellett sült húsra, krumplis ételre is lehetett kenni.