2015. február 13., péntek

Vargabéles vaníliasodóval és fűszeres sült meggyel


Akár a holnapi nap apropójából mondhatnám, hogy szívecskés. De nem csak holnap lehet ilyen, legalábbis szerintem. Ha van egy szív alakú desszertgyűrűnk, akkor könnyen kivághatjuk. Persze így lesznek selejt darabok, de a végén azokat is jóízűen meg fogjuk enni :) Mellé vaníliasodó és sült meggy készült.


Hozzávalók 

Vargabéles (34*24 cm-es tepsibe):
1 (teljes kiőrlésű) réteslap (6 lap volt benne)
150 g cérnametélt (széles metélt is jó lehet, a legjobb ha van házi)
500 g zsíros túró
400 g zsíros tejföl
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
csipet só
6 tojás szétválasztva (M-es)
100 g (nád)cukor
150 g mazsola
1 vaníliarúd

összesen 1 ek vaj a tepsit kikenni + olvasztott vaj a tetejére

Sodó:
1.2 l zsíros tej
6 tojás sárgája
4 ek. (nád)cukor
2 vaníliarúd
2 púpozott ek. kukoricakeményítő

Meggy:
200 g (nálam fagyasztott) meggy
1 csapott ek. (nád)cukor
2-3 szem fahéjvirág, szegfűszeg és szegfűbors, 1 zöld kardamom



A vargabélessel kezdek. A cérnametéltet bő sós vízben megfőzöm. Leszűröm, engedek rá hideg vizet, hogy gyorsabban kihűljön. A mazsolát langyos vízbe áztatom 5-10 percre. A túrót és a tejfölt botmixerrel összekeverem, hogy krémesebb legyen. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem. A sárgákat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait, a reszelt citromhéjat. Hozzákeverem a túrós-tejfölt, a cérnametéltet és a kinyomkodott mazsolát. Végül óvatosan beleforgatom a tojáshabot.
A tepsit bőven kivajazom és beleteszem a réteslapok felét, nálam 3 darab. Rá a tölteléket majd a maradék réteslapokat úgy, hogy azokat kissé megkenem olvasztott vajjal (nagyjából 1 ek. vaj fogyott el a tepsihez és a réteslapokhoz). Ecset segítségével kentem az olvasztott vajat a réteslapra.
Az előmelegített sütőben nagyjából 45 perc alatt sül készre, ha barnulna a teteje, akkor kerüljön rá egy sütőpapír.


A sodóhoz 1 liter tejet a cukorral és a vaníliarudak kikapart magjaival és a vaníliarudakkal felforrósítom, nem kell forrnia. A tojássárgákat a keményítővel elkeverem, majd adok hozzá a melegedő tejből is. Végül az egészet visszaöntöm és nagyon alacsony hőfokon addig kevergetem, míg besűrűsödik. Nem kell pudingszerű legyen, de azért viszonylag sűrű. A maradék 2 deci tejet közben felforralom, de el is zárom a tüzet. Ha besűrűsödött a sodó, akkor még hozzáöntöm a maradék 2 deci tejet és elérem a kívánt folyós állagot. Végül egy szűrőn átszűröm. Hűtés közben érdemes kevergetni.
A meggyet a cukorral és fűszerekkel néhány perc alatt beforralom. A fűszereket én teafilterbe tettem, hogy a végén könnyebben eltávolítsam.
Ha készen van minden és a vargabéles langyosra hűlt, akkor lehet tálalni, kockára vágni vagy kedvünk szerint például szív alakúra. Mehet hozzá a sodó és egy kevés meggy.
Jó étvágyat!

*ha maradna a vargabélesből másnapra, akkor hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt érdemes langyosra melegíteni, újra puha és finom lesz