2015. február 28., szombat

Pipacs Pékség


A jó pékségeket keresni kell. És legtöbbjük sajnos nincs a közelünkben. Az olyan pékséget, ahol a kenyér héja olyan ropogós, mint anno kudui Mamám kemencében sült kenyere. Na ilyen volt a Pipacs Pékségtől vásárolt kenyér. Héja roppanós, belseje puha, azok az igazi házi ízek. Ez az a kenyér, ami 2-3 nap múlva is kenyér (és nem valami szivacs...)! Az tény, hogy jó kenyeret csak jó alapanyagból lehet sütni és hozzáértéssel. Nos Pipacséknál mindez megvan. Csak egy a hátrány: messze van. Bár előnyömre mégis férjem munkahelyéhez közel, úgyhogy megyünk még, azaz küldöm Andrist.

A pékség maga nem valami pucc, iparterületen van, de bent barátságos, a kenyerek igényesen vannak elhelyezve. Tökéletesen megfelel a célnak, elvégre az ember azért rohan oda, hogy vacsorára friss kenyeret vigyen a családnak.
Többféle kenyérből van nekik bőven, rendelés nélkül is lehet vásárolni. Viszont ha például tönkölykenyérre vágyunk (teljes kiőrlésű, a képen), akkor érdemes rendelni.
Rendelni ITT lehet és megjelölni, hogy kedden vagy csütörtökön lesz az átvétel. Mert ugyan nincs minden nap nyitva.
Bio, kézműves kenyerek ezek, természetes kovásszal készülnek, élesztő és egyéb adalékok hozzáadása nélkül. Na és itt a lényeg: az adalékmentesség. Mert ugyan ha valaki megnézi, akkor lehet szemet szúr neki, hogy bizony nem a legolcsóbb a kenyér. Hát igen, de a lisztet meg kell fizetni (ráadásul bio liszt), csak az adalékanyag olcsó...és abba sem szeretnék mélyen belemenni, hogy a szivacsos, adalékos kenyér milyen lesz másnap. Nekem egyszer édesapám mesélte, hogy egy "klasszikus" pékségben látta, hogy mennyire minimális liszt kerül a kenyérbe és mi az a sok "egyéb" amit bizony beletesznek. Hogy mitől lesz barna az olyan pékségekben a rozskenyér...Nos a Pipacs pékségben például a képen látható teljes kiőrlésű tönkölykenyér a liszten, kovászon, són és vízen kívül egyebet nem tartalmaz.

Szóval ha tehetitek nézzetek be hozzájuk, biztos ízleni fog a kenyér!


Mi a kenyereket padlizsánkrémmel (vinettával) ettük. Szüleim hoztak kerti grillen sült padlizsánt (szezonban fagyasztani szokták). Aki evett már ilyet tudja, hogy egészen más, mintha sütőben sült volna: van neki egy enyhén füstös íze. Ahhoz már csak egy kevés olívaolajon sült hagyma, só és még egy löttyintésnyi olaj került. Robotgéppel eldolgoztam, hogy szép "habos" legyen. Hozzá vékonyra szeletelt hónapos retket tálaltam. Ha szezonja lenne, akkor azt mondom a paradicsom a legjobb a vinettás kenyér mellé. Meg a telemea (amolyan feta szerű).