2015. február 11., szerda

Avokádókrém vajjal és sült fokhagymával


Az avokádó mindig jó a gyors vacsorákhoz. Arra kell figyelni, hogy a boltok többsége nem érett darabokat árul, ez nagyjából 4 nap alatt puhul meg otthon a pulton. Ha azonnal fogyasztani akarjuk, akkor ready to eat, puha avokádót kell beszerezni, ennek viszont borsósabb az ára. Külső héjra itt leggyakoribb a zöld, de néha látni sötét, fekete színűt is. Olyanból főként ready to eat darabokkal futottam össze.
Nos visszatérve az avokádókrémhez nagyon sokféleképpen lehet variálni, hogy sose legyen unalmas. Itt van például ez a spenótos-kesudiós verzió vagy éppen egy klasszikusabb paradicsomos egy kevés tejföllel.
Ezúttal egy klasszikus verzió készült vajjal, sült fokhagymával és zöldcitrommal. A ráadás hozzá a pirított kesudió vagy mandula és egy leheletnyi füstölt fűszerpaprika. A lime leve valahogy jobban bevált nekünk mint a citromlé. Egyrészt édeskésebb, másrészt én azt is tapasztalom, hogy a lime miatt sokkal tovább marad szép zöld a szendvicskrém felülete. Több órát volt hűtőben egy adag, direkt figyeltem, nagyjából 6-7 óra után kezdett el barnulni. Tény, hogy a folpackot úgy tettem rá, hogy közvetlenül a krém felületére is. Ilyenkor egy mély üvegbe teszem, hogy minél kisebb legyen az a felület, ami bebarnulhat. No de inkább annyi készüljön, amennyit megeszünk, elvégre frissen a legjobb.


Hozzávalók (2 főre volt elegendő):
2 érett avokádó
1 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
1 púpozott ek. vaj
1/4 lime leve
tálaláshoz: pirított kesudió, mandula, fűszerpaprika és friss kenyér (nálam éppen rozskenyér)

Ha valaki fokhagymásabban szereti, akkor tehet bele 2 gerezddel is, de nekünk ez így a pont jó volt, amitől még tényleg csak enyhén fokhagymás az egész. Az aprított fokhagymát az olajon egy kis serpenyőben megsütöm. A fokhagymának szép aranybarnára kell sülni. Tehetjük ezt mikróban is, próbáltam ott is működik, csak fontos hozzá az olaj és hogy le legyen fedve. A vajat is megolvasztom lábosban vagy mikróban.
Az avokádót megmosom, kettévágom, kikanalazom egy nagyobb tálba. Hozzáadom az olvasztott vajat és botmixerrel pürésítem. Hozzáadom az olívaolajas fokhagymát, meglocsolom a lime levével és bőségesen megsózom, összekeverem majd beteszem a hűtőbe 10-15 percre, hogy a vaj vissza tudjon dermedni. Száraz serpenyőben egy marék kesudiót vagy mandulát pirítok hozzá. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálalom.