2015. február 23., hétfő

Kókuszos csiga


Ráérős hétvégi reggeli lehet ez a kókuszos csiga. A kelt tésztába nem kell tojás. 2 napig puha marad, utána nem tudom, mert elfogyott. Tökéletes recept felesleges tojásfehérje felhasználására. Nekem a pudingoktól, krémektől mindig megmarad a fehérje, amit lefagyasztok. Ilyenkor pont jó elővenni. Dióval, mogyoróval vagy mandulával is tökéletes.


Hozzávalók (25-30 darabhoz):
Kelt tészta:
250 ml tej
szárított élesztő (3/4 zacskót használtam, az egész fél kiló liszthez való volt)
370 g (tönköly)liszt
csipet só
80 g vaj
2 ek. (nád) porcukor

Töltelék:
3 tojásfehérje
250 g (nád)porcukor
150 g kókuszreszelék

1 tojás megkenni a csigákat


A langyos tejbe keverem az élesztőt. A vajat hagyom szobahőmérsékletre melegedni. Egy tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a sót a porcukrot majd a vajat és a tejes élesztőt is. A robotgépem dagasztókarjával 4-5 perc alatt homogénre dagasztom. Szép bucit lehet belőle formálni. Kelesztőtálban (lefedve) nagyjából 40 perc alatt duplájára kelesztem.
A töltelékhez a fehérjéket a porcukorral gőz fölött felverem. Robotgéppel dolgoztam, lassú fokozaton. A végén spatulával keverem hozzá a kókuszreszeléket.


A tésztát kettéosztom. Nagyobb téglalapot nyújtok (ha tapad, akkor enyhén lisztes felületen), rákenem a kókuszos töltelék felét (a téglalap egyik végét érdemes töltelék nélkül hagyni, hogy jobban összetapadjon a vége). Szorosan feltekerem, majd nagyjából 2 cm széles csigákat vágok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, viszonylag távol egymástól, mert még keleszteni fogom. A maradék tésztából is téglalapot nyújtok, megkenem a maradék töltelékkel, feltekerem és csigákat vágok. Másik tepsibe teszem (nekem két közepes tepsi telt meg a csigákkal). a csigákat papírral/tiszta konyharuhával letakarom és nagyjából 30 percig kelesztem. Addig a sütőt előmelegítem 230 fokra. A tojást villával felverem, majd ecsettel megkenem a csigákat. Az előmelegített sütőben nagyjából 8-9 perc alatt aranybarnára sütöm a kókuszos csigákat. Ha túl erős lenne ez a hőmérséklet, akkor vegyük kicsit lentebb.
Tejeskávé mellé tökéletes.