2014. július 15., kedd

Vaníliafagyi diókorongon sós karamellszósszal és ribizlivel


Diós piskótakorongon vaníliafagyit kínáltam nyakon öntve sós karamellel és rászórtam friss ribizlit (pirosat és fehéret). A diós piskóta lisztmentes.


Hozzávalók:

Diós piskóta (9 korong, de akár 12 négyzet/téglalap is kivágható ebből) 20*30 cm-es tepsibe:
3 nagy tojás (L-es)
6 ek. nádcukor
6 ek. olaj (ha van dióolaj)
1 csapott tk. foszfátmentes sütőpor
10 ek. darált pirított dió (130 g)

tetejére: 1 ek nádcukor és 2 ek. darált, pirított dió

Nagyjából 600-700 g vaníliafagylalt

Sós karamellhez: 130 g nádcukor, 100 ml tejszín, 200 ml zsíros tej és ízlés szerint, nálam 1/2 kk. sóvirág (fleur de sel), de tengeri só is tökéletes. 

Tálaláshoz fehér és piros ribizli bőven 


A sütőt előmelegítem 180 fokra. A diós piskótához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, kanalanként az olajat, majd a robotgépet félretéve spatulával beledolgozom a sütőport és a diót. A diót előbb mikróban megpirítottam majd hagytam kihűlni és úgy daráltam.
A tepsibe sütőpapírt teszek, belekanalazom a masszát, elsimítom majd megszórom a diós-cukros keverékkel. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. Hagyom kihűlni majd korongokat vágok, de ha nem akarunk selejtet, akkor négyzeteket is vághatunk.

A sós karamellhez a cukrot egy lábosba teszem és közepes lángon melegítem. Ha már szép barna és folyékony, akkor beleöntöm a tejszínt és a tejet. Folyamatosan kevergetem alacsony lángon, amíg besűrűsödik. Közben a sót is hozzáadom. Nem kell teljesen sűrűnek lennie, de azért folyós sem. 

Máris tálalom a diókorongokra vaníliafagyit kanalazok, öntök rá sós karamellt és szórok rá ribizlit.

*Amennyiben a sós karamell előbb elkészül azt én hűtőben szoktam tárolni és tálaláskor felmelegítem, hogy újra szép folyós legyen.