2020. május 9., szombat

Bolygós csokitorta


Amikor a három fiú mellett semmire sincs idő, akkor ráveszem őket, hogy segítsenek a konyhában. Ezt a csokitortát Dáviddal (középső lassan 5 éves kisfiammal) sütöttük. Lelkesen mérte a hozzávalókat, szitált, kicsit robotgéppel is dolgozott, de aztán átadta, hogy ez jó nehéz, ő inkább elmegy legózni :)
Amikor gyors csokitortára vágyunk, akkor mindig ehhez a megszokott recepthez nyúlok. Nagyon szeretjük!
A bolygók fehérített csokiból készültek (innen vettem), ahhoz néhány ételfestéket használtam és természetesen félgömb szilikon formát két méretben.


Tortalap EZ a recept alapján készült két 18 cm-es formában sütöttem elosztva a masszát. Amint kihűlt 3-3 vékony tortalapot vágtam, a púpos tetejét levágtam (ebből sütinyalóka készült, majd annak is hozom a receptjét).

Sós karamell ezúttal enyhébb sózással készült.
Sós karamell szószhoz: 100 g cukor + 200 ml forró tejszín+1/2 tk só
Egy nagy alapterületű lábosban közepes/magas lángon karamellizálom a cukrot. Közben mellette egy lábosban a tejszínt felforrósítom. Leveszem a lángról a szépen megolvadt, aranybarna égetett cukrot és hozzáöntöm a tejszínt, majd hozzáadom a sót. Alacsony lángra teszem vissza és 10-15 percet sűrítem.
Itt van egy videó is róla: https://www.youtube.com/watch?v=jIipbrKaGJg&feature=youtu.be
A cukor és tejszín aránya lehet egy az egyhez is, de szószhoz nekem az vált be, ha nagyjából dupla tejszín kerül a cukorhoz. Szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Szépen össze kell állnia, nem lehet teljesen folyós. Ez a karamellmennyiség akkor kell, ha a tetejére is szeretnénk tenni. De simán elfogy mellé kanalazva is.
A tortához nem fogyott el ez a mennyiség, de kevesebbet kár csinálni.

Krémhez:
200 ml tejszín+350 g tejcsokoládé (jó minőségűt válasszunk, pl. Callebaut)
A forró tejszínhez keverem a tejcsokoládét. Addig kevergetem míg elolvad, majd hagyom szobahőmérsékleten dermedni egy picit. Ha már tölteném a tortát és túl folyós, akkor 10 percre hűtőbe teszem.


Az alsó tortalapot tortakeretbe teszem (amibe fóliát teszek, így könnyebb lesz elválasztani a tortát), csurgatok rá sós karamellt, ráteszek kb. 100 g tejcsokikrémet, majd jöhet a következő tortalap, mígnem a legutolsó, hatodik tortalapot úgy teszem rá, hogy megfordítom, azaz az egyenes, sütött alj kerüljön a torta tetejére. A maradék kevés csokikrémet elegyengetem a tortán.
Hagyom megdermedni, ha sietek, akkor hűtőben 2 óra alatt szépen összeáll. Egyébként a torta szobahőmérsékleten a legjobb, ott is lehet tárolni 3-4 napig (nem nyári melegben, de ősztől tavasz végéig igen). Ha hűtőben tartjuk, tálalás előtt 1 órával vegyük ki, a csokikrém szobahőmérsékleten finom!
Ezúttal nem került több külső borítás a tortára, hanem amolyan félig pucér torta (naked cake) maradt.


A bolgygókhoz olvasztottam kb. 200 g fehérített csokit (ez bőven sok volt egy ekkora tortához, maradt még bőven bolygónk), adtam hozzá egy kevés porított kakaóvajat (ezt ki lehet hagyni, ha nincs), majd adagonként színeztem (nekem csak zöld, kék, barna - ez enyhén lilás lett és arany ételfestékem volt, de ha van narancs, akkor olyat is érdemes csinálni!), kiskanállal, ecsettel adagoltam a félgömb formákba. Hűtőben dermesztettem. Összeragasztáshoz felmelegítettem egy lábost és az aljával felfele fordítottam. A félgömböket a forró lábosaljon éppen csak áthúztam (mindkettőt), majd gyorsan összeragasztottam. Érdemes kesztyűben csokizni, különben meglátszik az ujjlenyomatunk.