2013. augusztus 15., csütörtök

Szedres-áfonyás sajttorta pohárban


Ez egy sütés nélküli, gyorsan elkészíthető sajttorta. Pohárban tálalva igen mutatós, de akár mehet befőttes üvegbe is.

Hozzávalók (6 darabhoz, vagy torta esetében 16-18 cm-es tortához):

Tortaalap:
130 g keksz (zabkekszet használtam)
20 g őrölt mandula
50 g vaj

Sajtkrém:
125 g krémsajt (Philadelphia)
40 g agave szirup (akár porcukorral is helyettesíthető, ízlés szerint)
150 g krémes joghurt (lehetőleg zsíros min. 3.5%)
200 ml tejszín
1/2 citrom reszelt héja
(amennyiben torta készül, akkor érdemes tenni bele 1/2 zacskó zselatin fixet, vagy zselatin lapokat, hogy szeletelhető legyen a krém)

Gyümölcshöz:
200 g áfonya
100 g szeder
2 ek (nád)cukor (40 g)
(amennyiben torta készül, akkor zselatin se maradjon ki, hogy szépen szeletelhető legyen, az esetben a zselatint a csomagoláson leírtak alapján kell készíteni, majd hozzáadni a kissé összefőzött gyümölcsöt)

A tortaalap elkészítésével kezdem. Aprítóban összedarálom a kekszet, hozzáadom a mandulát és az olvasztott vajat. 6 pohár aljába nyomkodom (nem kell túlságosan belenyomkodni). Ha torta készül, akkor tortaformába teszem.
Elkészítem a krémet. A tejszínt kemény habbá verem. A krémsajtot az agavéval, vagy porcukorral elkeverem, hozzáadom a joghurtot, citromhéjat, majd óvatosan beleforgatom a tejszínt. Ha torta készül ne maradjon el a zselatin fix vagy lapzselatin sem. A krémet a 6 pohár aljába osztom. Hűtőbe helyezem a poharakat.
Elkészítjem a gyümölcsöt is. A szedret és áfonyát megmosom, alaposan leszűröm majd egy kis lábosban a cukorral néhány perc alatt összefőzöm. Hagyom kissé kihűlni majd a krémre kanalazom. Ha vendégeknek készül, akkor javaslom a gyümölcs csak tálaláskor kerüljön rá, annak nem kell nagyon hidegnek lenni (természetesen torta esetében rá kell tenni, hogy legyen ideje megdermedni a zselatinnak).


A receptem itt is szerepel, Orsi Valentin napi gyűjteményében.